Det meldes om snø over flere fjelloverganger i vårt dekningsområde. Blant annet på Ørskogfjellet har det sluddet og snødd torsdag ettermiddag og kveld.

Torsdag sendte Meteorologisk institutt ut et obs-varsel om at det både i Møre og Romsdal og i Nordfjord kan komme sludd eller snø på fjellovergangene.

- Fredag blir det enda litt kaldere, og i indre strøk kan det bli snø eller sludd også i lavlandet, sa Martin Granerød ved instituttet tidligere i dag.

Granerød spår at snøen kan bli liggende noen dager, dersom det kommer noen centimeter.

Veiledende frist

Fristen for å legge om til piggdekk er 1. november med unntak av Nordland, Troms og Finnmark, hvor datoen er 16. oktober.

- Fristen er veiledende. Det er alltid bilfører sitt ansvar at bilen er skodd forsvarlig. Er det is og snø i vegbanen før fristen, skal man bruke dekkutrustning som er egnet for det. Det er ikke noe absolutt dato man bør legge om, og man kan bli straffet for å kjøre med sommerdekk, opplyser operasjonsleder Arild Reite ved Sunnmøre politidistrikt.

Ifølge Reite er det bedre at folk legger om for tidlig, enn at det skulle oppstå ei ulykke.

750 per dekk

Kjører du med sommerdekk kan du risikere å få 3000 i bot, eller 750 kroner per dekk, opplyser politiet.

I de groveste tilfellene kan du også miste førerkortet.

- Kjører du med fire slitte sommerdekk på is- og snøføre, kan du miste førerkortet. Men det blir en vurdering fra gang til gang, sier Reite.

- Fasen vi er inne i nå med skiftende vær, er det ingen som vil få bot for å kjøre med vinterdekk for tidlig, fristen er som sagt veiledende, fortsetter han, og legger til en oppfordring:

- Er du i tvil, legg om.