– Når rådmannen går på tvers av barn og unges interesser, da må jeg si ifra, sier Jens Arne Gjørsvik. Han mener det åpnes for å etablere for små lekeplasser, og å tillate bruk av offentlig friareal i byggeprosjekt.

Som barnerepresentant i kommunen skal han se til at barnas interesser ivaretas før utbygginger iverksettes. Men hans påpekninger om at utbyggere må forholde seg til lekeplassnormen, med sine arealkrav, er ikke blitt tatt til følge i planprosessen.

Mindre enn minstekravet

– For andre gang på kort tid følger ikke detaljplanforslaget fra utbygger Ulsmo AS arealkravene i lekeplassnormen, sier Gjørsvik.

Dette gjelder planene for 152 leiligheter på Volsdalsberga og 33 leiligheter i lavblokker på Sjursåkeren på Blindheim. Planomtalen for Sjursåkeren forteller at avsatt areal til lekeplass er «noe mindre» enn kravet.

– Men når jeg har sett nærmere på det, viser det seg at det er avsatt 30 prosent mindre areal enn minstekravet, sier Gjørsvik.

De foreløpige planene for utbygging på Volsdalsneset gikk glatt igjennom i formannskapsmøtet i Ålesund tirsdag, etter rådmannens tilråding, og legges nå ut til høring.

«Særpreg og identitet»

Her heter det blant annet at: « Administrasjonen og tiltakshaver (Ulsmo) har sett på de naturgitte forutsetninger området har, og i stedet for å følge lekeplassnormen slavisk, har en søkt å utvikle områdets særpreg og identitet.»

Det bygges en trimpark på haugen øst for Color Line Stadion. Og i stedet for flere nærlekeplasser, skal det opparbeides en større offentlig lekeplass som inkluderer strandsona, står det.

– Friareal tas i bruk til trimpark. Men funksjonene er ikke som på en lekeplass. Friområder synes brukt som erstatninger for manglende regulerte kvartalslekeplasser, sier Gjørsvik.

Følg smp.no på Facebook

– Jeg opplever nå at det ikke er Ålesund kommune som setter premissene. Og hvis ikke ålesundspolitikerne ser det, så må fylkesmannen gripe inn, mener barnerepresentanten.

Han er ikke imot byggeprosjektene, men mener det er behov for å sette foten ned om lekeplassenes areal ofres til fordel for mer boligmasse.

– Fleksibel løsning

Under formannskapsmøtet tirsdag beklaget plansjefen at høringsuttalelsen til barnerepresentanten var utelatt i byggesaken på Volsdalsneset.

Til Sunnmørsposten sier plansjef Ole Søvik at areal til leik er innfridd i detaljplanen på Volsdalsneset, i tråd med lekeplassnormen, men at en har gjort en annen fordeling. Og at det offentlige friarealet ikke er brukt til å fylle arealkrav til lekeplass, men er lagt som et tilleggskrav.

– Vi har sikret både kvartalslekeplass og nærlekeplass, men har valgt en mer fleksibel løsning, blant anna for å sikre at strandlinja blir åpen for allmennheten generelt og ikke bare for beboerne i området, sier Søvik.

Ikke endelig vedtatt

Rådmann Jarle Bjørn Hanken sier at detaljreguleringa på Volsdalsneset tirsdag var til førstegangs behandling og skal ut på høring, og dermed ikke er endelig vedtatt.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

Når det gjelder utbygginga på Blindheim, er han klar på at minstekravet til lekeplassnormen ikke er fulgt fullt ut, men dette er bemerket, og et spørsmål som vil bli tatt med videre før politikerne kan fatte endelig vedtak.

– Vi er opptatt av kvalitet og gode løsninger på lekeplasser. Når det gjelder utbygginga på Blindheim, er det naturlig å ta med i vurderinga at det er en skole med svær lekeplass i umiddelbar nærhet, sier Leif Gunnar Brandal, adm.dir. i Ulsmo Eiendom.

<strong>AVVENTER:</strong> Rådmann Jarle Bjørn Hanken påpeker at planene ikke er endelig vedtatt.