– Vi har valgt aktører som har noe på hjertet, som går på tvers og som er modige. Amelie passer godt inn. Hun var den første vi inviterte til å være folketaler. Å være papirløs i Norge og Europa blir tematisert gjennom flere programinnslag, sier festivalsjef Silje Engeness til NTB.

Etter å ha holdt sin tale under åpningen onsdag, møter Maria Amelie forfatter og journalist Marie Simonsen til samtale om boka «Ulovlig norsk» og hendelsene i etterkant av utgivelsen.

Årets festival kan skilte med navn som Henning Mankell, Camilla Läckberg, Barbara Ehrenreich, David Vann, Yan Lianke og Qui Xialong.

– Det var spesielt å lage et program etter Bjørnsonåret fordi det var mange temaer som ga seg selv i fjor. I år har vi tatt tilbake at vi er den første internasjonale litteraturfestivalen som ble etablert i Norge. Det er viktig å ha den profilen, men også at disse forfatterne kan leses i norske oversettelser, sier Engeness.

Bjørnsonfestivalen avsluttes 3. september.

Läckberg og Mankell

Den svenske krimdronningen Camilla Läckberg skal for første gang møte sin norske kollega Unni Lindell til samtale om litteratur og forfatterlivet.

Henning Mankell er nesten blitt fast programpost og liker seg så godt i regionen at han har kjøpt seg et sted i Romsdal. I år møter han kinesiske Qui Xialong som har bodd i USA siden 1989. I forkant av årets festival kommer «År i Rødt Støv» på norsk.

Mankell skal også på skolebesøk, fordi hans bok «Ildens hemmelighet» er utgangspunktet for et landsdekkende skoleopplegg foran TV-aksjonen 2011.

I motsetning til Xialong, bor Yan Lianke i Beijing. Han har flere ganger vært nevnt som mulig kandidat til Nobels litteraturpris. Hans hovedverk «Lenins kyss» kommer på norsk i høst.

– Det varierer nesten fra dag til dag om bøkene er lovlige eller forbudte i landet. Det er spennende å få en stemme fra Kina, sier Engeness.

Hilde Brunsvik presenterer sitt musikalske portrett av jazzpianisten Einar «Pastor'n» Iversen med utgangspunkt i boka hun har skrevet om ham og som kom ut i fjor.

Den kroatiske forfatteren Bekim Sejranovic har med seg musikere fra Balkanbandet U.D.I – Under Dogs International. Sejranovic har bodd i Norge siden 1993 og er oversatt til norsk.

Loe og Ehrenreich

Erlend Loe leser fra «Fvonk» som kommer ut i oktober. Romanen handler om Fvonks hybelboer som viser seg å være en sliten og maktlei statsminister som heter Jens.

– Boka er blitt endret etter 22. juli. Kanskje Loe forteller om prosessen med å arbeide på den måten, sier festivalsjefen.

Fra USA kommer Barbara Ehrenreich som med sin sakprosa avdekker ubehagelige sider ved det amerikanske samfunnet. David Vann fra Alaska brakdebuterte med novellesamling «Legender om et selvmord», en delvis selvbiografisk utgivelse.

Den italienske forfatteren Fabio Geda og afghanske Enaiatollah Akbari forteller om boka «I havet er det krokodiller».

Den handler om ti år gamle Enaiatollah Akbari som blir etterlatt alene i en flyktningleir og hans fem år lange ferd mot Italia og friheten.

Tilbake til Trondheim

Årets festival blir den siste til Silje Engeness som tiltrådte i november i 2009.

– Mannen min har fått jobb i Trondheim og vi har en datter på 16 måneder. Da er det naturlig å bo i samme by. Men jeg skal fortsette å jobbe med litteraturfester. I oktober begynner å utrede mulighetene for et litteraturhus i Trondheim, sier hun.

I perioden 2001 til 2008 var hun kunstnerisk og daglig leder ved Teaterhuset Avant Garden i Trondheim.

– Litteraturhusplanene er blitt positivt mottatt fra det politiske miljøet i kommunen og fylket. Jeg tror at Trondheim er en så pass stor by at den trenger et litteraturhus, sier den avtroppende festivalsjefen i Molde.