Den siste uka har det gått flere skred på Nordvestlandet, trass i at skredfaren de fleste steder ikke har vært spesielt stor.

I flere av skredene er folk blitt tatt, og med supre værforhold fram til påske kan det være grunn til å ta fram pekefingeren.

Og ett råd er grunnleggende for all ferdsel i fjellet:

– Folk bør holde seg unna fjellsider som er brattere enn 30 grader, sier skredansvarlig Jan Peder Hoggen i Møre og Romsdal Røde Kors.

Flest tas på faregrad to og tre

For både Sunnmøre og Nordfjord oppgir varslingssiden varsom.no at skredfaren nå er faregrad tre - betydelig. I Romsdal oppgis skredfaren imidlertid til faregrad 2 – moderat.

Statistikken viser at det er flest folk som blir tatt ved disse faregradene - rett og slett fordi det ofte er da turværet er som best.

Mandag ettermiddag gikk et nytt skred i Stryn i området Høgefjellet, retning Ytreeidessætra. Ingen ble imidlertid tatt i raset.

Les mer: Avslutta søk etter folk i skred

Risiko for spontane skred

Skredfaren i Stryn ligger på nivå tre. Det er da risiko for spontane skred. Menneskelige utløste skred er også sannsynlige. Folk i Nordfjord blir rådet til å unngå le-områder og andre terreng som samler fokksnø.

I områder med tynt snødekke må man være obs. Her kan svake lag bli trigget, skriver nettsiden varsom.no.

To nye ekvipasjer

Norske Redninghunder i Møre og Romsdal har fått to nye ekvipasjer som er godkjente for søk i snøskred. Disse er plassert i Ålesund og Ørsta.

På grunn av skredfaren har organisasjonen plassert to ekvipasjer i Ålesund, en i Sykkylven, tre i Ørsta, en i Åndalsnes og en på Sunndalsøra.