Lang tids spaning og etterforskning fra politiet lå bak flere større narkotikabeslag i 2014. Tre personer var tiltalt i saka som var oppe i Sunnmøre tingrett. 7. desember falt dommen.

Det har gått 2,5 år siden de straffbare handlingene, og alle tre fikk rabatt på grunn av sakens alder. Kvinnen fikk fire måneders strafferabatt, de to mennene fem måneder, står det i dommen.

Ti måneder liggetid

Aktor har opplyst at saken var ferdig etterforsket sommeren 2015, og ble oversendt til statsadvokatene i februar 2016. Aktor har vist til at saken hadde en liggetid uten aktivitet i 10 måneder.

Det var NRK som først meldte at dommen er ute.

BAKGRUNN: Lengre tids spaning gav full klaff: Slik avslørte politiet narkohandelen

Strafferabatt for rusbehandling

Tre personer er dømt i Sunnmøre tingrett i saka, alle tre for grov narkotikakriminalitet:

  • Mann i 50-årene, bosatt på Nordmøre: Dømt til fengsel i 1 år og 6 måneder for grov narkotikakriminalitet.

  • Kvinne i 40-årene, bosatt i Ålesund: Dømt til samfunnsstraff med 331 timer med en gjennomføringstid på to år.

  • Mann i 40-årene, bosatt i Ålesund: Dømt til samfunnsstraff med 221 dager og en gjennomføringstid på ett år.

I tillegg er en mann dømt på Nordmøre i forbindelse med saka. Han fikk en tilståelsesdom allerede i oktober 2015 i Nordmøre tingrett.

Den klare regelen er at grove narkotikaovertredelser skal straffes med ubetinget fengsel.

Retten mener imidlertid at det foreligger sterke rehabiliteringshensyn for samboerparet fra Ålesund, og dømte dem i stedet til samfunnsstraff, i tråd med aktors påstand. Begge er ifølge dommen inne i en positiv rehabilitering fra rus. De er under utdanning, og leverer jevnlige rusprøver.

Unikt innblikk: Narkolangernes kodespråk

Nok til 5000 brukerdoser

Lang tids spaning sto bak funnene som ble gjort i Ålesund i 2014: 100 gram amfetamin ble funnet ved Ålesund kirke, og 300 gram amfetamin i en bolig.

Det største funnet ble gjort under en presenning i nærheten av Steinvågsbrua. Her fant politiet nær en kilo amfetamin - ifølge dommen nok til 5.000 brukerdoser.

Det er kun kvinnen av de tre som ble tiltalt og dømt for å, alene eller sammen med andre, ha oppbevart denne.

Narkofunn Under presenningen til venstre lå en søppelsekk som blant annet inneholdt ett parti med nær en kilo amfetamin, narkotiske tabletter og gullringer. Foto: Politiet

Skulle betale narkogjeld

I tillegg er både kvinnen og mannen fra Ålesund dømt for å ha oppbevart cirka 330 gram amfetamin, eller bidratt til dette, og for å sammen med andre ha omsatt cirka 300 gram av denne.

Mannen har tilstått og erkjent straffskyld.

Kvinnen erkjente seg ikke skyldig etter tiltalebeslutningen, men erkjente i retten at det var hun som bestilte rundt 300 gram amfetamin og at hun mottok og oppbevarte 935 gram amfetamin. Det meste var beregnet på videresalg og ble solgt for å nedbetale egen narkogjeld, noe som etter rettens syn ikke er et formildende element.

Retten finner bevismessig dekning for at hun utviste en mer aktiv rolle under selve handelen enn den hun tilkjennega i retten, står det i dommen.

Ble ikke trodd

Mannen fra Nordmøre erkjente seg ikke skyldig. Anklagen mot mannen gjaldt mottak av henholdsvis 100 gram amfetamin og cirka 300 gram amfetamin, begge ganger i april i Ålesund 2014, eller medvirkning til dette.

Han benektet ikke å ha vært i Ålesund, men forklarte i retten at han bare hadde kjørt en annen person til Ålesund. Han forklarte at han ikke visste at de skulle hente narkotika eller fikk med seg en slik handel mens han var i leiligheten.

Basert på dialogutskrifter fra avlyttede telefonsamtaler, de andres forklaringer og bevisene var retten imidlertid ikke i tvil om at mannen i 50-årene var tilstede under handelen og handlet med forsett.