– Vi ble veldig skuffa da kommunen så nei til å hjelpe oss med å renske opp i Gåseiddammen. Men etter å ha tenkt oss litt om, valgte vi bare å sette i gang sjøl, sier Kari Hesseberg.

Hun leder ei velforening som strengt tatt består av en håndfull godt voksne mennesker som i årevis har sørget for at både selve dammen og området rundt har vært ei lita perle i bydelen. Kari og mannen Reidar og ekteparet Åse og Per Fagerslett har til og med fått Borgundprisen for innsatsen – både i velforeninga, men også i mange andre ulike lag og organisasjoner.

Gnisten

– Dette er jammen resolutte folk som ikke er redde for å sette i gang med ting, sier Lasse Silnes som leder Nørvasund bydelsutvalg.

Utvalget har flere ganger sagt ifra om at noe må skje med dammen som de siste årene har grodd helt igjen.

– Bydelsutvalget tente gnisten hos oss på nytt, sier Kari Hesseberg.Den gnisten har resultert i at entreprenøren Rano de siste par dagene har tømt dammen og fjernet all masse som i årenes løp har samla seg på bunnen og gitt grobunn for atskillig mer enn vannliljer.

Dyrt

Velforeninga har fått et anbud på 170.000 kroner. På foreningskontoen står det atskillig mindre.

– Men vi håper at det ordner seg, og har søkt over alt der det kan være penger å hente, sier Kari Hesseberg.For tretti år siden sto også de samme ildsjelene i bresjen for ei opprydding i dammen.

– Den gangen ble det lagt en duk i bunnen, men det har likevel grodd igjen. Ikke minst fordi det har drysset både nåler og greiner fra trærne rundt og ned i dammen, forklarer Per Fagerslett.Når gravemaskina har tømt dammen for løsmassen, skal det legges ny duk.

– Det skal vi greie å ordne sjøl, sier Reidar Hesseberg. Så håper vi at kommunen kan fylle dammen med vann igjen– De var tross alt de som tømte den da det ble lagt nye rør i fortauet, innskyter Fagerslett.

Lasse Silnes håper også at næringslivet i bydelen ser verdien av dammen og bidrar med penger.

Les flerenyheter fra Ålesund og omland på smp.no

<strong>Ender:</strong> Kari Hesseberg har vært «matmor» for endene i dammen i mange år. Av og til hendte det at fuglene forlot dammen og fulgte etter henne hjem. Andehuset skal på plass igjen når dammen er klar. Foto: Hilde Hovik