De russiske nyhetsbyråene RIA og Tass melder ifølge Reuters og The Guardian at russisk luftvern trolig traff missiler over havnebyen Jevpatorija på vestkysten av Krim-halvøya fredag kveld.

Den russiske guvernøren i Sevastopol, som er hovedbasen til den russiske svartehavsflåten på russisk-okkuperte Krim, sier at en drone natt til lørdag ble skutt ned og falt på taket av flåtehovedkvarteret i byen.

– Den falt på taket og brant, sier guvernør Mikhail Razvojaev og publiserte et bilde av det ødelagte taket på stabsbygningen, der han beskyldte ukrainerne for angrepet.

Videoer og bilder som sirkulerer i sosiale medier, som ikke er verifisert, viser en røyksky som stiger til værs etter en eksplosjon.

Droner ved Kertsj

Kvelden før ble det også meldt om mange eksplosjoner over Krim, blant annet i Sevastopol og ved Kertsj ved innkjøringen til den lange broen over Azovhavet til russisk fastland.

Tass viser også til lokale okkupasjonsstyrker som melder at russisk luftvern skjøt ned seks ukrainske angrepsdroner ved byen Nova Kakhovka, øst for russisk-okkuperte Kherson.

For halvannen uke siden ble over halvparten av den russiske svartehavsflåtens jagerfly ødelagt eller satt ut av spill i enorme eksplosjoner på flybasen Saky på kysten av Krim, og en uke etter var det nye store eksplosjoner i et ammunisjonslager i området, som russerne innrømmer kan være ukrainske sabotørers verk.

Og i juli traff en drone også flåtehovedkvarteret i Sevastopol, og det ble da meldt om fem sårede.

Venter flere eksplosjoner

En høytstående ukrainsk embetsmann antyder at halvparten av hendelsene på Krim er ukrainske angrep av ymse slag, utført av sabotører, mens resten skyldes russisk uforsiktighet.

Uten å ta seg ansvaret for angrepene, sier ukrainske topper at det kan ventes flere eksplosjoner, og at Krim ikke er et trygt sted å oppholde seg.

Allerede har tusener av russiske turister som nøt strandlivet på halvøya, og som var vitne til det siste angrepet ved Saky, flyktet hjem igjen. Det oppsto lange bilkøer over Kertsjbroen.

Partisaner eller spesialstyrker

Den svenske forskeren Jakob Hedenskog, som er analytiker ved Centrum for Östeuropastudier på Utrikespolitiska institutet, sier til TT at det trolig er ukrainske spesialstyrker eller partisaner som står bak eksplosjonene.

Selv om de ikke sier det rett ut, har ukrainske tjenestemann latt forstå at de står bak. Russerne sa først at det dreide seg om ulykker.

– Men noen ulykker handler det ikke om, konstaterer Hedenstad.

– Ved flybasen Saky var det to eksplosjoner 500 meter fra hverandre. Det er usannsynlig at to sånne ulykker skulle skje samtidig på samme sted, sier han.

– Ikke raketter

Hedenskog tror ikke det dreier seg om raketter, siden de rakettsystemene Ukraina bruker, har en rekkevidde på 80 kilometer, mens avstanden til nærmeste frontlinje er 140 kilometer.

Han tror at angrepene kan ha skjedd ved at eksplosiver er sluppet fra droner, eller at man har fløyet en drone inn i flybasen og fått den til å eksplodere. Russland hevder at de har skutt ned en rekke ukrainske droner.

At ukrainerne synes å ha evne til å gjennomføre spesialoperasjoner i russiskkontrollerte områder må skape hodebry for russerne, mener han, ikke minst fordi angrepene skjer langt inn på territoriet, ikke like ved frontlinjen.

Hedenskog sier at hendelsene drar Krim inn i krigen på en svært tydelig måte, og at situasjonen der er svært spent.

Kertsjbroen er mål

Urovekkende for russerne må det være at Mykhailo Podoljak, som er rådgiver til president Volodymyr Zelenskyj, har sagt at Kertsjbroen som forbinder Krim med fastlands-Russland, er et legitimt mål.

Hedenskog sier at broen, som før krigen var eneste direkte forbindelse mellom Krim og Russland, og som ble bygd etter at Krim ble okkupert og annektert, er ulovlig.

– Et angrep på Kertsjbroen vil være et enormt prestisjenederlag og en katastrofe for Russland, siden all transport av forsyninger, personer og krigsmateriell skjer over broen, sier han.