– Bekymringen jeg har, uten å si noe nedsettende, er at når du må håndtere presset som hviler på deg som president, kan vi ikke ha en person hvor det er tvil om hvorvidt vedkommende er mentalt skikket for oppgaven, sa Haley på et velgermøte i New Hampshire lørdag.

Kritikken fra Haley kommer etter at Trump blandet henne og demokraten Nancy Pelosi, som tidligere var speaker i Representantenes hus. Trump sa nemlig fredag at det var Haley som hadde ansvaret for sikkerheten i Kongressen under 6. januar-stormingen.

Ønsker test

Haley synes kandidater over 75 år bør ta en test for å undersøke kognitive evner.

– Vi trenger folk som er på topp. Ønsker vi virkelig at de skal kaste ut navn og ta feil når de er 80 år og må hanskes med Putin og Xi og Kim og Nord-Korea? Vi kan ikke ha det sånn, sa hun til Fox News etter valgmøtet.

Nikki Haleys uttalelser er noe av den hittil mest direkte kritikken av Trumps kognitive skarphet som har kommet fra en av hans motstandere i valgkampen til nominasjonsvalget.

Trump påstår selv at han har fremragende kognitive evner. Han har vist til toppkarakter i en test som blant annet handlet om å identifisere en sjiraff, tiger og hval.

– Betatt av diktatorer

Haley kom også med kritikk av Trumps forhold til autoritære ledere.

– Han er betatt av disse diktatorene, sa hun.

Hun hevder Trump sendte «kjærlighetsbrev» til Kim Jong-un etter at studenten Otto Warmbier ble løslatt fra nordkoreansk fangenskap i 2017. Warmbier døde kort tid senere.

Trump beundrer også lederne i Kina og Russland, sa hun.