– For oss ser det ut til at dette er den eneste måten vi kan få barnehage på, sier Ragnhild Kristine Vartdal Espelund og Eli Karin Slotsvik.

De to småbarnsmødrene hadde tatt turen fra Ellingsøy for å følge barnehadedebatten i bystyret. Og før møtet startet, sa de to at de forventet et vedtak som resulterte i ny barnehage i bydelen.

– For oss er barnehageplassene det viktigste. Hvem som skal drive kommer i andre rekke.

Kan spare penger

Aps Henriette Bryn argumenterte også for en slik løsning i bystyret. Hun pekte på at overføringer fra kommunen til private barnehager koster unødig mye fordi Ålesund har for få store og kostnadseffektive barnehager. Dermed blir snittkostnadene pr barn høyere enn nødvendig. Tilskuddet til de private følger de kommunale, og dermed kan kommunen spare penger dersom det bygges en ny, kommunal barnehage på Ellingsøya.

Dyrere med private

– Rådmannens økonomiavdeling har vist at det er en dyrere løsning med tilskudd til private. Vi har også i det siste sett flere eksempler på disponering av midlene i noen av de private barnehagene som man kan stille spørsmål ved, sa Henriette Bryn.

Bryn likte også tanken på å overlate barnehagedrifta til en ideell aktør slik blant annet KrF uttrykte sterke ønsker om.

– Men nå er det en gang slått fast at at det ikke er anledning til å forskjellsbehandle private aktører - altså gi de ideelle et konkurransefortrinn, sa Bryn.

Hun sa også at dersom kommunen nå trekker seg ut, står det to aktører klare til å overta.

– En privat og en profitør, og det kan være flere. På mange måter er det bra for oss som kommune, men det bør vel ringe en bjelle også hos Høyre når det å drive barnehage i Ålesund er lønnsomt? Og det gir vi fra oss? Jeg kan love KrF at den ideelle aktøren vil få sterk konkurranse, sa Henriette Bryn.

Les også: Krever penger for naustkjøp, skjulte utbytter og høye lønninger etter tilsyn med barnehager

Tar sjansen

Den sjansen valgte Åse Marie Myren fra KrF å ta. Hun la fram forslaget som fikk flertall - nemlig at en ideell eller privat aktør skal få bygge og drive en barnehage på Stokke som skal stå ferdig 1.8. 2019.

– Det er en uholdbar barnehagesituasjon på Ellingsøya nå, slo Åse Marie Myren fast.

Monica Molvær (H) lurte på om det hadde skjedd noe med den kommunale økonomien i Ålesund kommune det siste halve året ettersom det ser ut til å finnes penger til å bygge en kommunal barnehage.

– Vi er jo fortsatt på Robek, og hva om fylkesmannen sier nei til at vi skal låne penger til barnehage? Da blir det nye utsettelser, og egentlig kunne barna på Ellingsøya ha gått på en splitter ny barnehage allerede nå dersom saka ikke hadde blitt utsatt så mange ganger, mente Molvær.

Håkon Lykkebø Strand (Frp) ba om at ideologiske skylapper måtte av i denne saken.

– Å gå for en kommunal løsning er det samme som å be om utsettelse, sa Strand.

Han mente også at vi må være glade for å bo i et land der private aktører er villige til å satse på for eksempel barnehagedrift.

Bedre forslag

Da barnehagesaka var oppe i mars, var det Knut Anders Oskarsons stemme som sørget for at det ble flertall for en løsning med kommunal drift i private lokaler.

– Årsaken til at jeg stemte slik den gangen, var at forslaget fra KrF var skreddersydd for en ideell aktør som de har et spesielt godt øye til. Det syntes jeg ikke var bra. Nå vet vi hvordan det gikk med den løsningen, og det kan det sikkert sies mye om, sa Oskarson.

Han mente at det nye forslaget fra KrF var mye bedre, og at han derfor ønsket å støtte det.

26 stemte for privat barnehage mens 22 holdt på en kommunal løsning.

Et flertall på 26 bystyrerepresentanter stemte for forslaget om å la en privat aktør bygge og drive barnehage på Ellingsøy. Foto: Hilde Hovik