På Strandafjellet går krets- mesterskapet i slalåm av stabelen søndag. Stranda IL og Ørsta IL samarbeider om arrangementet, som opprinnelig skulle vært avviklet på Bondalseidet.

– Forholdene blir gode på Strandafjellet søndag, etter at siste helgs renn der ble avlyst. Nå ser det langt bedre ut, sier Stig Aambø, daglig leder i Møre og Romsdal Skikrets.

Utfordrende vinter

Aambø innrømmer at det har vært en utfordrende vinter, med en del avlysninger og flytting av rennsted.

– Hvor ille er de grønne vintrene med tanke på rekrutteringa?

– Det er fire år siden vi sist hadde en slik vinter som i år. Men jeg synes ikke vi skal snakke oss ned. Så langt har jeg inntrykk av at vi ikke mister mange, verken i alpint- eller langrennssporten, som ofte er mest utsatt. Hopp og telemark er små idretter i vår krets, men der er interessen stabil, sier Aambø.

Han håper at det flotte hoppanlegget i Spjelkavik kan sørge for økt interesse omkring hoppsporten på Sunnmøre.

Turrenn mest utsatt

Så langt i vinter kan Aambø fortelle at oppsatte turrenn har lidd mest av snømangel. Både Skardilten, som var seedingsrenn til Birkebeinerrennet, samt Isfjorden rundt, ble avlyst. I helga skulle Fjellseter-runden gått i regi av Velledalen IL. Også dette måtte avlyses.

– Hos oss blir det garantert renn lørdag, sier Pål Bjørn Øvrebust i Stordal Idrettslag.

De skal arrangere Spare- banken Møre Cup i sprint. Opprinnelig var det tenkt lagt til Stavsengsfjellet. – Vi har valgt å flytte rennet til Langsetrane ved Overøye. Der er det godt med snø, sier Øvrebust.

Gunstige forhold i Valldal

Også i Valldal kan de by på flotte vinterforhold.

– Faktisk har vi hatt overraskende gode forhold her nesten hele vinteren, sier Jan Ole Fuglem i Valldal IL.

– Vi skal ha renn i Sparebanken Cup søndag. Det er oppsatt som dutahlon (klassisk stil først med skibytte til fristil). Vi håper å få det til på vår skistadion ved Omenås. Skulle ikke forholdene der være optimale, har vi en meget snøsikker reservearena ved Grønningsæter. Der er det 70–100 cm snø. Må vi flytte rennet dit, kjører vi det som et renn i fristil siden vi ikke har de samme fasiliteter som ved stadion, sier Jan Ole Fuglem.

Valldal IL avgjør i dag på hvor rennet legges, og om det blir duatlon eller bare fristil. Men de garanterer for at løperne skal få nær optimale forhold.

– Hvordan er interessen for langrenn hos dere i Valldal IL?

– Faktisk er oppslutninga meget bra. Vi har 25 barn og ungdommer jevnlig på trening. Rundt ti av dem driver også med skiskyting, sier Jan Ole Fuglem. Det gleder ikke minst valldalingen Hans Martin Gjedrem, som i en årrekke var av landets beste i skiskyting.

– Vi må få legge til at rennet søndag er åpen for alle som vil delta, uansett alder. Det blir et barnerenn for de aller yngste før kretsrennet, sier Fuglem i Valldal IL.