Sør-Koreanske myndigheter har svart på norsk politis anmodning om å avhøre 27 koreanske turister i forbindelse drapet på Trude Espås i Geiranger i 1996.

Påtalemyndigheten i Sør-Korea har avhørt tre personer, men konkluderte med at det ikke er noe materiale av interesse for norsk politi, melder TV2 mandag.

I svaret fra Sør-Korea står det at de har vært i kontakt med den samme turguiden som TV 2. Han har sagt til dem at han har vært i kontakt med 16 av turistene, men at ingen av dem hadde bilder fra Geiranger.

Advokaten til Trude Espås sin mor, John Christian Elden, mener det er muligheter for at det kan finnes viktig materiale hos flere av turistene og kritiserer Sør-Koreas håndtering av saken.

Politiadvokat Yngve Skovly skriver i en epost til TV 2 at de er skuffet over at den nye rettsanmodningen ikke førte til at de fant noen nye bilder. Han anser sporet i Sør-Korea nå som helt lukket.

Kristian Klemetzen

Russen måtte dempe seg

Etter melding om det som skal ha vært svært høy musikk fra en russebil i Ålesund sentrum, ga politipatrulje pålegg om å dempe støyen, skriver de på formiddagen 17. mai.

Einar Orten Trovåg

- Fire russ på taket

Ein politipatrulje har observert fire russ på taket på ein bil i rørsle i Ørsta.

Personane har fått beskjed om å kome seg ned frå taket.

Einar Orten Trovåg

Ørsta: Vart bortviste frå sentrum

To personar vart bortviste frå Ørsta sentrum natt til 17. mai.

Det skal ha skjedd ei tildraging mellom partane.

Politiet opprettar ei sak om ordensforstyrring.

Einar Orten Trovåg

Ålesund: Stoppet med promille

Politiet stoppet natt til 17. mai en mannlig bilfører etter tips fra publikum.

- Han blåste til 0,8 i promille. Førerkort tatt i beslag og sak opprettet, melder politiet.

Einar Orten Trovåg

Ålesund: Russebuss stoppet av politiet

Natt til 17. mai stoppet politiet en russebuss som hadde 48 personer i bilen, pluss en sjåfør.

Bussen var registrert for maksimalt 29 personer.

Førerkortet til sjåføren er beslaglagt.

Politiet oppretter sak.

Einar Orten Trovåg

Stjålet bil i Ålesund

Natt til 17. mai melder politiet om en stjålet bil i Ålesund.

Bilen hadde kjørt av veien. Det var mindre skader på den. Gjerningspersonen er ukjent.

Politiet har varslet eier og opprettet sak.

Karl-Petter Løvoll

Brann i russebil

Naudetatane fekk i natt melding om brann i ein russebil i Ytrehovdevegen i Ørsta.

– Bilen var i drift då brannen starta. Det var sju personar i bilen og alle kom seg ut. Nokre har fått i seg røyk, opplyser operasjonsleiar i politiet Jens Dahl.

Gry Støre

Brannvesenet advarer: Nå er det farlig tørt

Ålesund brannvesen kommer med farevarsel, når vi nå går inn i 17. mai- og pinsehelga:

– Så er vi der igjen, dere! Vi klager ikke over finværet, men ber dere være obs på økende fare for skog-, gress- og lyngbrann i vårt område. Fortsatt ligger det mye lettantennelig vegetasjon fra fjoråret på bakken, og i sola tørker terrenget fort opp. Vær forsiktig med åpen flamme i naturen, og husk bålforbudet i skog og mark!

Bålforbudet er som følger i sommerhalvåret, fra 15. april til 15. september:

I Ålesund er bål forbudt i innmark, unntatt små kaffebål. Det samme gjelder utmark. Små kaffebål er mulig dersom det åpenbart ikke kan medføre brann.

For Giske, Haram og Sula er bål tillatt på innmark, så lenge det ikke er brannfarlig, forurenser eller er til sjenanse for noen. I utmark er bål forbudt, unntatt små kaffebål som ikke kan føre til brann.

Karl-Petter Løvoll

Tunnel stengt

Grasdalstunnelen i Stryn blei stengt etter at et eller to litauiske vogntog sto med nødblink på inne i tunnelen, fikk Sunnmørsposten opplyst hos Vegtrafikksentralen Vest.

Personell var på veg opp for å sjekke hva som er problemet, ble det opplyst klokka 18.37.

Oppdatering klokka 19.45:

– Det er noe uklart om det er et eller to vogntog involvert, men det eller de det gjelder er flyttet til side inne i tunnelen, og det er igjen mulig å kjøre forbi, sier trafikkoperatør Stein Nestås hos Vegtrafikksentralen Vest.

Trafikken går nå greit, men det har dannet seg kø på begge sider av tunnelen i den drøye timen det var stengt.

En servicebil er på veg fra Stryn for å bistå. Det er ikke klart hva årsaken er til at det ble full stopp tunnelen.

Gry Støre

Starter ny fagskole i Ålesund

Karl Johan Johansen er rektor for KBT Fagskole, og opprinnelig sunnmøring. Foto: KBT Fagskole

Fra og med høsten 2024 vil KBT Fagskole være i gang i Ålesund, med utdanningene sosialt entreprenørskap (60 studiepoeng), og erfaringskonsulent innen psykisk helse og rus (60 studiepoeng).

Fagskolen har blitt tildelt 50 studieplasser i Møre og Romsdal. Studentene kan følge undervisning fra klasserom ved Havskue opplæringssenter i Ålesund, eller på nett.

– Vi tror utdanningene kan bidra til en positiv utvikling av lokalmiljøene i Møre og Romsdal på sikt, uttaler prosjektkoordinator Silje Margrethe Jørgensen i en pressemelding.

Det er mulig å søke opptak til begge utdanninger helt fram til 1. august.

KBT Fagskole har hovedkontor i Trondheim. Rektor Karl Johan Johansen er oppvokst i Haram.

– Selv etter å ha vært borte fra Sunnmøre siden 1975, føler jeg fremdeles en sterk tilknytning til Ålesund. Jeg ser fram til å kunne samarbeide med både kommuner, spesialisthelsetjeneste, frivillige organisasjoner og næringslivet om å kunne tilby fagskoleutdanning i hjemfylket, sier han.

Karl-Petter Løvoll

Mista lappen på E39

Politiet har gjennomført fartskontroll på E39 ved Geitvika i Volda kommune. 12 personar fekk forenkla førelegg, og ein person blir politimeldt for køyring i 125 km/t i 80 sona.

Sjåføren, ein mann i 40-åra, fekk førarkortet beslaglagt, opplyser Møre og Romsdal politidistrikt.

Gry Støre

Langevåg-Ålesund kjører lørdagsrute på 17. mai

For rute 1148 Langevåg-Ålesund er det rutetider for lørdag som gjelder hele dagen på 17. mai, melder Boreal.

– Vi forventer mange reisende og oppfordrer til å løse billett på FRAM-app før man går om bord for validering/registrering, er oppfordringa.

Gry Støre

Ny feil ved Helseplattformen

Olav Lødemel er toppsjef i Helse Møre og Romsdal. Foto: Staale Wattø

Ved Molde sjukehus er det avdekket at en CT-undersøkelse er kjørt to ganger, på grunn av manglende oversikt. Saken var tema på morgenmøte i Helse Møre og Romsdal onsdag:

– Det stemmer, og saken er rutinemessig meldt til Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA), sier Olav Lødemel, administrerende direktør i Helse Møre og Romsdal til Sunnmørsposten.

– Saken er tatt opp i fagmiljøet sammen med Helseplattformen for å forstå hendelsen, og vi har identifisert aktuelle tiltak slik at vi forhindrer at det skjer igjen. Det innebærer blant annet gjennomgang av rutiner for sjekk av historikk etter overgang til Helseplattformen, samt opplæring i dette etter behov, sier han.

Karl-Petter Løvoll

Ingen ferje til denne kaia

Foto: Oddbjørn Fleten, Møre og Romsdal fylkeskommune

Frå og med tysdag 21. mai vil ikkje ferja gå til Åram i Vanylven. Årsaka er byggearbeid på kaia. Stengeperioden er planlagd å vare ut juni, opplyser Møre og Romsdal fylkeskommune i ei pressemelding.

Reisande som skal til eller frå Vanylven må i denne perioden reise med sambandet Årvika–Koparneset.

Når ferja ikkje går til Åram, men i trekantrute mellom Larsnes–Voksa–Kvamsøya, vil den rekke fleire rundturar i sambandet. Etter at Åram ferjekai opnar igjen, blir det sett inn B-ferje i sambandet, altså frå 1. juli.

Samfunnsbåten MS Liv vil heller ikkje anløpe Åram ferjekai på si pendlarrute under stengeperioden.

Line Helgesen

Skal spre realfagsglede til 1.000 elever

Heidi Bostad Roaldsand, daglig leder for Atlanterhavsparken. Foto: Staale Wattø

Atlanterhavsparken tar grep for å motvirke den synkende realfagsinteressa blant barn og unge, går det fram av ei melding fra Tekna. Med støtte fra fagforeninga, som i anledning 150 årsjubileet sitt har gitt samtlige av landets vitensentre 150.000 kroner, skal Atlanterhavsparken reise langt for å engasjere over 1.000 elever med realfagsglede.

– Vi er veldig glade for donasjonen fra Tekna. Alle bør ha tilgang til et vitensenter, uavhengig av hvor de bor. Donasjonen har derfor vært essensiell for å nå ut til dem som vanligvis ikke har mulighet til å besøke et vitensenter, sier Heidi Bostad Roaldsand, leder ved Atlanterhavsparken.

Nasjonalt er målet ifølge meldinga at over 9.000 elever på 5.-7. trinn skal få besøk av eller besøke sitt vitensenter. Dette kommer i tillegg til alle elevene som allerede besøker vitensentrene hvert år.

Terje Engås

Dalsnibba har opna for sesongen

Utsiktsplatået på Dalsnibba. Foto: Mari-Linn Hole Bergerud

Onsdag vart vegen opp til utsiktspunktet Dalsnibba ved Geiranger ferdigbrøyta. Torsdag 16.mai opnar kafeen og butikken på Dalsnibba - som ligg 1476 meter over havet og dermed er Europas høgaste fjordutsikt frå bilveg.

- Dette er kjempetidleg sesongopning. Eg kan i farten berre hugse ein gong før at vi har opna så tidleg. Då opna vi opp for den første bussen 13. mai, fortel dagleg leiar Ann Kristin Mossberg til Sunnmørsposten.

Rett etter at vegen opna i år kom dei første bilane, bussane og motorsyklane.

Dei vart møtt av blå himmel og ingen vind, fortel Mossberg.

Butikken og kafeen på Dalsnibba opnar 16.mai. Foto: Mari-Linn Hole Bergerud
Terje Engås

Barn hopper på seg tannskader

Illustrasjonsbilde. Foto: Martin Novak / Shutterstock / NTB

Det er barn som oftest skader seg på trampoliner, og den vanligste skaden er tannskader. Sommerbursdager er høyrisiko, melder forsikringsselskapet If.

Hvert år skader godt over 100 barn seg så alvorlig på trampoliner at det blir ei forsikringssak. Det gir minst én forsikringsskade annenhver dag, dersom utendørssesongen regnes for å være rundt 200 dager. Det viser anslag fra forsikringsselskapet If.

– Barneselskap og sommerbursdager er typisk høyrisiko for skader. Glade barn i partymodus synes det er moro å hoppe på trampoline sammen med mange andre, og leik og bevegelse er bra. Men det er ikke gøy å skade seg, og kanskje gå resten av sommeren med gips – eller vonde tannskader, sier kommunikasjonssjef Ellen Paulsen i If.

– Vær nøye med sikkerheten, ha klare regler og følg med mens barna hopper. En god regel er at det ikke bør være flere enn to som hopper om gangen. Ikke for å være kjip, men for å unngå skader, sier hun.

Birgitte Flote

Redusert kapasitet på ferje

Det gjelder ferjesambandet Solavågen-Festøya på avgangen klokka 08.00 fra Festøya.

Bakgrunnen er transport av farlig last, melder Norled.

Birgitte Flote

Anmelder russebuss-sjåfør

En sjåfør av en russebuss blir anmeldt for brudd på politiets pålegg om å dempe lydnivået.

Bussen var i Moa-området i Ålesund da dette skjedde i 1-tida natt til torsdag.

Eirik Meling

Mistenkt for ruskjøring – skal ha kjørt på parkert bil

Politiet melder onsdag kveld om at en mann er mistenkt for kjøring i påvirket tilstand. Dette skal ha skjedd i Ålesund sentrum.

Vedkommende har trolig også kjørt på en parkert bil, skriver politiet i politiloggen klokka 20.24.

Politiet melder oppretter sak og tar såkalt evidenzerprøve av mannen.