– En ny regionkommune vil kunne føre til økte investeringer både fra privat og offentlig sektor. Kraften i regionene er noe staten ser på når nye offentlige arbeidsplasser skal etableres, sier Sanner.

I dag møtte han Ålesund-ordfører Eva Vinje Aurdal og Skodje-ordfører Dag Olav Tennfjord. De to møtte opp som henholdsvis leder og nestleder i prosjektet som skal føre til at ti sunnmørskommuner går sammen til èn storkommune. Ingen trenger tvil på at de har full støtte fra Sanner.

Ikke et alternativ

– Ingen må tro at det ikke vill være med i en ny storkommune betyr at alt vil fortsette som før. Det er ikke alternativet, sier Sanner.

Om en ny regionkommune Sunnmøre ser dagens lys vil de få rundt 94 000 innbyggere.

Eva Vinje Aurdal påpeker at en av grunnen til møtet med Sanner var at en ønsket signaler om at kommunene da var stor nok til å komme inn under belønningsordningen for kollektivtransport. Det mener hun vil bety mye for å kunne knytte sammen en ny storkommune.

– Om folk fra distriktet ønsker å dra inn til Ålesund og spise middag på en restaurant risikerer de å måtte betale 1.000 kroner i drosje for å komme seg hjem. Skal vi bygge en ny storkommune må vi samtidig finne løsninger for å binde den nye kommunen sammen bedre enn hva denne regionen er i dag, sier Aurdal .

– Sanner noterte seg våre synspunkter på det å bli med i belønningsordningen. Men her må også samferdselsministeren med, påpeker Aurdal.

Gjør som flere enn 25.000 andre - lik smp.no på Facebook

Positivt for næringslivet

Skodje-ordføreren mener at en ny kommunestruktur på Sunnmøre også vil ha store positive effekter for næringslivet.

– En ny kommunestruktur vil berede grunnen for et bedre samarbeid i næringslivet. Ikke minst er det viktig å knytte sammen ytre søre Sunnmøre med næringslivet for resten av Sunnmøre, mener Tennfjord.

Så er spørsmålet om dette blir noe av.

– Vi driver nå identifiserer akilleshæler i samarbeidet. Finne hva som er det vanskelige sakene. Målet er å signere en intensjonsavtale med de kommunene som er interessert fredag 18 mars, sier Eva Vinje Aurdal.

Les flere nyheter