Skatt Midt-Norge mente at selskapet, som den gang drev i Ålesund sentrum, trikset med tallene og at omsetningen var høyere enn oppgitt.

Myndighetene tapte

Både Sunnmøre tingrett og Frostating lagmannsrett kom til at myndighetene ikke gjorde en god nok jobb da de fastsatte skjønnet for nye skatteberegninger. Skatt Midt-Norge anket likevel saken til Høyesterett, som skal behandle striden med restaurantselskapet som formelt bærer navnet Amorè Ålesund AS.

Skatt Midt-Norge har først og fremst brukt statistiske undersøkelser for å beregne kontantsalget ved restauranten.

Spesielt ble det brukt én undersøkelse som tok for seg over 200 kjederestauranter. Ut fra denne mente skatteetaten at Ålesund-restauranten hadde kontantsalg på mellom 18 og 23 prosent i disse årene. Restauranten har oppgitt at andelen var på 8 til 11 prosent.

Retten: – Vilkårlig

Lagmannsretten var delt i sitt syn, men flertallet forkastet anken fra Skatt Midt-Norge. De mente at vurderingen fra skatteetaten var vilkårlig.

I dommen blir det pekt på at bedriftene i undersøkelsen skiller seg fra Ålesund-restauranten, ved at de har eiere som ikke er involvert i drifta.

Retten kom til at slike forhold kan påvirke hvor stort kontantsalg selskapet har, og savnet en drøfting fra skattemyndig- hetene om disse forholdene.

Bokettersyn

Bakgrunnen for saken er et bokettersyn gjennomført ved restauranten i 2012. Basert på skjønn økte skatteetaten inntektene med 2,5 millioner kroner. Det førte til at to av de involverte i drifta, ble krevd for mer skatt i tråd med vedtaket.

Problemstillingen gjelder flere saker som skattemyndighetene har til behandling, men på grunn av ferieavvikling har ikke Sunnmørsposten fått klarhet i antallet.

Advokaten til restaurantselskapet ønsker ikke å kommentere saken i forkant av rettsbehandlingen.