Rapporten, laget av den amerikanske tenketanken Climate Change and Energy Solutions, er det beste forsøket på å beskrive hvordan en klimaavtale i Paris i desember kan se ut, mener klima- og miljødepartementet – som er til stede som observatør i Luxemburg.

– Anbefalingene samsvarer i stor grad med hva Norge ønsker. Vi må sette et mål om tilnærmet null utslipp i 2050. Avtalen i Paris må være basert på åpenhet og grundig rapportering om hvordan alle verdens land kutter sine utslipp, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H).

Rapporteringsbyrde

Ifølge rapporten er et langsiktig mål om lavutslipp av klimagasser helt sentralt for en ny klimaavtale. Blant det nye i rapporten er hvordan ulike land skal rapportere, der rapporteringsbyrden må gjenspeile hvert lands faktiske utslipp.

Åpenhet må bli det sentrale i rapporteringen, hvor rapporten peker på at det må bli mulig å overvåke hva hvert enkelt land gjør for å kutte utslipp av drivhusgasser.

Rapporten peker på at både i- og u-land må rapportere obligatorisk gjennom et felles system, men at de store utslippslandene får et mye større ansvar og arbeid.

– Oppriktig vilje

Norge er invitert som observatør under ministermøtet i Luxemburg, og sitter ved bordet og deltar i diskusjonene på lik linje med de andre deltakende landene.

– Jeg synes rapporten peker på helt vesentlige elementer som må med i en avtale i Paris. Møtet i Luxemburg så langt har vært oppmuntrende. Jeg registrerer at de store landene, blant andre USA, Kina og Inda, viser en oppriktig vilje til å bidra konstruktivt, sier Sundtoft.

Ministermøtet fortsetter søndag. Mandag og tirsdag arrangerer Frankrike et annet ministermøtet om klima i Paris, mens Eus miljøministre diskuterer klimaforhandlingene i Luxemburg onsdag og torsdag. Norge deltar i alle disse møtene. (©NTB)