Styret i Helse Midt-Norge vedtok torsdag inntektsfordeling mellom helseforetakene i regionen for 2015. Totalrammen er på rekordstore 18,853 milliarder kroner.

St. Olavs Hospital HF får nærmere 8,8 milliarder å rutte med neste år, mens Helse Møre og Romsdal og Helse Nord-Trøndelag må klare seg med 5,5 og 2,8 milliarder.

Starten på reisen

- Vi har store ambisjoner for utvikling og investeringer i spesialisthelsetjenesten i Midt-Norge. Derfor er det viktig at helseforetakene lykkes i å omstille og effektivisere driften. Vi står foran felles løft som vil kreve at alle ivaretar sin del av oppgaven, sier styreleder Ola H. Strand i en pressemelding.

Styrelederen mener at 2015 er starten på en «reise» for å bygge opp nødvendig egenkapital for å bygge nytt sjukehus i Møre og Romsdal.

Skal velge tomt

Ifølge styreleder Strand er det nå grunnlag for en avtale og økt forutsigbarhet.

- Dette bidrar slik at vi får realistisk plan som vi kan lykkes med, mener Strand.

Som kjent skal Helse Møre og Romsdal velge ny sjukehustomt 17. desember, og et endelig valg skjer i Midt-Norge dagen etter.

Helseforetakene er nå i gang med å utforme sine driftsbudsjett for 2015.

- Klart alle ønsker seg mer penger

Administrerende direktør Astrid Eidsvik sier at 5,5 milliarder er i samsvar med langtidsbudsjettet.

- Dette er ikke noe overraskende for oss og i samsvar med det som har blitt presentert før, og er den rammen vi har å forholde oss til, sier Eidsvik til smp.no.

- Hva tenker du om det Helse Møre og Romsdal får, sammenlignet med de andre?

- En følger den vedtatte finansieringsmodellen som er lagt i Helse Midt-Norge. Det vi får er basert på Magnussen-modellen, sier Eidsvik.

- Er det behov for mer penger til å bygge opp nødvendig egenkapital?

- Det er klart at alle ønsker seg mer penger, men det er ikke det dette handler om. Som sagt har man vedtatt en modell som vi får penger ut ifra. Min oppgave er å tilpasse driften ut fra rammen vi får tildelt.

- Er summen realistisk å drive etter?

- Det blir presentert en budsjettsak for styret 21. november. Igjen blir svaret at dette er rammene vi har å forholde oss til.

Den regionale rammen

Budsjettrammen for Helse Midt-Norge for 2015 er satt til 1,6 milliarder kroner.

- Beløpet omfatter blant annet kjøp av pasientbehandling fra private sjukehus, rehabiliteringsinstitusjoner, avtalespesialister, bildediagnostikk, forskning med mer. Andre større poster er knyttet til felles regionale prosjekter som innføring av nytt logistikk- og økonomisystem og forberedelser til anskaffelse av nytt pasientjournalsystem, heter det i pressemeldingen.