– Vi er ikke en gjeng kriminelle som bruker helgene til å drikke oss fulle, sier Iwona Lerch. Hun er leder for den nystiftede norsk-polske foreninga i Møre og Romsdal. Fredag inviterer de til kulturkveld i Spjelkavik bedehus der de håper å få fram et bilde av et kulturglad folk.

Se polsk tekst her: Wieczor kultury polskiej

Er mange

Polakkene utgjør den største gruppen innvandrere i Møre og Romsdal, om lag 5.200 personer i fjor. Mange av dem har bidratt til at næringslivet har fått dekket et stort behovet for arbeidskraft.

Hjelpe hverandre

– Mange av oss har høy utdannelse fra Polen, men av ulike grunner er det vanskelig å få brukt den her. Språket er en barriere. Mange har derfor tatt på seg praktiske yrker som håndverkere, men et av målene med foreningen er å kunne veilede og hjelpe til å finne arbeid man er kvalifisert for, sier Iwona. Selv arbeider hun som hjelpefagarbeider på en sjukeheim i Ålesund.

Magdalena Baziok-Nyga har fått seg arbeid i en førskole, mens mannen Patrycjusz er utdannet musikkpedagog. Han har arbeidet på et bakeri i Ålesund.

– Vi ønsker å skape større forståelse mellom nordmenn og polakker. Vi har mye å lære av hverandre, sier Magdalena. Krzysztof Goldstein og Frode Fladmark er også med i styret. Slovenske

Medhjelper

Peter Gundelfingen Olejar, som er selvstendig næringsdrivende og har vært i Norge i ti år, har hjulpet til for å etablere foreninga. Han sier til Sunnmørsposten at han kan bidra med juridisk hjelp.

Polsk smaksprøve. På kulturkvelden blir det mye sang og musikk, et språk som kan forstås på tvers av landegrensene. Patrycjusz er også pianist i koret Sanctus, som vil medvirke på kulturkvelden. Arrangementet er gratis, men det blir utlodning til dekning av noen av utgiftene. ellers bærer initiativtakerne kostnadene selv.

Det blir smaksprøver på polsk mat, og polske kunstnere og håndverkere vil vise fram noe av det de driver med. Man vil også vise en film fra Polen.

Bryte fordommer

– Dette er integrering. Ved å bli kjent med hverandre bryter vi ned noen av fordommene og utryggheten vi måtte ha, sier Iwona, som ønsker å få til jevnlige kvelder som dette, også andre steder i fylket. Hun har også en drøm om å få til et utvekslingsprogram mellom norske og polske ungdommer eller at norske og polske musikere kan samarbeide.

– Vi vil gjerne arrangere turer til Polen, sier Iwona.

– Hvilket sosialt liv har polakkene på Sunnmøre?

– Utenom nære vennskap er det flere kristne menigheter der polakker deltar. Den norsk-polske foreninga skal samle alle, uansett trossamfunn, sier Iwona.