Aalesunds Skiklub sin hytte på Standalseidet i Ørsta har i flere generasjoner vært en yndet overnattingsplass for skiglade.

Siden 1994 har Ålesund-Sunnmøre Turistforening (ÅST) disponert østfløyen av hovedhytta, med ti sengeplasser.

Der har medlemmer i Den Norske Turistforening (DNT) og andre fått overnattingsplass til en rimelig penge, og fått benytte kjøkken, toalett og dusj – med standard hyttenøkkel fra DNT.

Men nå har Aalesunds Skiklub sagt opp avtalen med Turistforeninga.

Trenger plassen selv

– Vi har behov for den delen av hytta til egen bruk, for å gi våre medlemmer et fullverdig tilbud. Vi har stor etterspørsel fra egne medlemmer og trenger plassen, sier Erik Lunde, styreleder i skiklubben.

– Samtidig har ikke besøket på DNT-delen av hytta vært av den mengden at vi kan vedlikeholde for inntektene derfra. Hytta står også foran en nødvendig oppgradering, og da er vi avhengig av inntekter, sier Lunde.

Skiklubben har 55 sengeplasser i hoveddelen av hytta. Klubben har 160 medlemmer og har opplevd en økning de siste årene, forteller Lunde. Klubben disponerer hytta 15 helger i året, ellers leies den ut.

Ifølge Lunde var det styret i klubben som vedtok å avslutte avtalen med Turistforeninga.

– Dette er en prosess som har pågått over tid. Vi har hatt en dialog med Turistforeninga og saka har vært luftet på årsmøtet vårt. Beslutningen er blitt positivt mottatt i klubben, sier Lunde.

Han sier det like fullt er synd i det store bildet, at DNT-tilbudet i et populært turområde forsvinner.

Populært tilbud

Det synes absolutt også lederen i Ålesund-Sunnmøre Turistforening, Linda Flem. Hun sier Standalhytta er et populært tilbud.

Foreningen har årlig hatt 300–400 overnattinger der, gjennom hele året.

– Det er synd å miste et tilbud som vi har hatt i mange år. Men skiklubben ønsker nå å bruke denne delen av hytta selv, så da blir det slik. Hva de skal bruke den til, vet jeg ikke, sier Flem.

Spesielt har Standalhytta vært populær i skisesongen.

Skibestigning av Kolåstinden, men også nabotoppen Nordre Sætretinden, er toppturer av beste kvalitet og for klassikere å regne, ifølge turistforeningen.

Styreleder i Aalesunds Skiklub, Erik Lunde. Foto: Privat