– Jeg er stolt av å ha drukket kaffe med deg, repliserer Einar kjapt.

Sunnmørsposten fortalte tidligere i år om ekteparet som var tvunget til å bo fra hverandre i fire måneder før saken til slutt løste seg og Einar også fikk bo på Hatlane omsorgssenter. Det skjedde først etter at Sunnmørsposten hadde tatt opp om saken.

Tirsdag besøkte statsminister Erna Solberg paret.

I dag flyttet Einar Ertresvåg til kona Marie på Hatlane omsorgssenter: – Endelig sammen! Etter ufrivillig å ha bodd fire måneder hver for seg, ble ekteparet Marie (91) og Einar Ertresvåg (93) i dag gjenforenet på Hatlane omsorgssenter.

Vi er fornøyd

– Det er ikke hver dag dere får besøk av en statsminister, påpeker Marianne Synnes som er med i statsministerens følge.

– Statsministre er alminnelige folk det også. Kjekke folk. Det er ikke noe problem. Det er greie og kloke folk, svarer Einar.

– Folk er folk, sier Erna og vil høre hvordan Marie og Einar har det nå. De forteller at Hatlane omsorgssenter er et godt sted å bo med et hjelpsomt personale, god mat og mange aktiviteter.

– Jeg er fornøyd her, sier Einar.

– Ja her er kjekke folk. Er det noe vi plages med så er de her og hjelper oss. Det er alle tiders. Eneste aberet er at vi holder på å bli gamle, smiler Marie og høster latter.

Mange aktiviteter å velge mellom

Styrer Henning Pilskog forteller om aktiviteter hver dag av forskjellig slag for de i alt 68 beboerne.  Sjukeheimen er egentlig bygget med bare enmannsrom. Men på korttidsavdelinga må åtte personer dele rom.

– Her er alt fra tradisjonell andakt og bingo til at vi har sangpedagog en gang i uka. Når vi har konserter opplever de som kommer hit at beboerne tar over og begynner å synge. De synger både flerstemt og høyt, og det er vi litt stolte av, sier Pilskog.

Etter å ha vært gift i 62 år har helsevesenet skilt Marie (91) og Einar Ertresvåg (93) ad. Nå ber de om lov til å få tilbringe resten av livet sammen.

Kommunene må lage garanti

– Dette er en historie som endte godt der Einar til slutt fikk plass på samme sted som kona.  Men hva gjør dere for at andre skal få lov til å flytte sammen med en gang, har du noen garanti for folk i samme situasjon, Erna Solberg?

– Vi har jo sagt, det har også Bent Høie sagt, at kommunene skal lage slike garantier for at par skal kunne flytte sammen. Om det er en som har rett til sjukeheimsplass må en forsøke å være så fleksibel at andre, selv om de ikke er helt der ennå, må få en mulighet tidligere enn de ellers ville ha gjort.

Det krever at vi har nok sjukeheimsplasser. Vi må tenke slik at mange vil bo hjemme framover, men fortsatt er det en del som trenger å være på sjukeheim, eller i en omsorgsbolig med mye omsorg og pleie. Vi må ha fleksibilitet for at begge kan bo der.

Ingen nasjonal standard

– Og dette skal være frivillig sak for kommunene å innføre?

– Ja, det trenger ikke å være en nasjonal standard. Dette er en del av diskusjonen i den eldrereformen vi holder på med.

– Men hvis kommunene ikke har råd, vil staten da trå til? Hvordan skal kommunene klare å løse dette når de ikke har råd?

– Kommunene får en veldig gunstig finansiering for bygging av sjukeheimsplasser. Vi har nå vridd på de pengene slik at mer må gå til nettotilvekst i stedet for bare vedlikehold av gamle bygninger.

Sovepute for kommunene

Solberg sier videre at det er blitt en liten sovepute for kommunene at de på sjukeheimsbiten kan hente vedlikeholdspengene fra staten i stedenfor å brukes til å bygge flere sjukeheimsplasser.

– Derfor har vi økt midlene til å bygge sjukeheimsplasser. Vi ser at det er mange flere som søker om det av kommunene. Også til netto tilvekst.

– Arbeiderpartiet sier at kjærlighetsgarantien ikke skal være frivillig for kommunene, men det synes altså Høyre?

– Vi vet veldig mye hva Arbeiderpartiet ikke vet hva egentlig er. For eksempel dette spørsmålet.

– Som i tilfellet ekteparet Ertresvåg?

– Ja, det har ikke Arbeiderpartiet svart på.

– Har de ikke det?

– Nei.

Vil ha kommunalt regelverk

– Vi har en litt annen form. Vi tror jo på våre kommunepolitikere som lager regelverk. Så ser vi at lokale arbeiderpartipolitikere har stemt mot.

– Arbeiderpartiet sier jo at et ektepar eller samboere som ønsker det kan bo sammen siste årene når den ene har fått sykehjemsplass, og den andre også har behov for omsorgstjenester, Solberg?

– Poenget er at vi har lurt på hvor langt går det, hvor skal vi definere den terskelen? Vi mener at folk må få lov til å bo hjemme og vi har tillit til at dette er en del av den omsorgen og systemet vi skal ha framover for eldreomsorgen.

Vi har valgt å jobbe med eldrereform og har snakket om at vi må få kommunene til å eie problemstillingene selv framfor at statens skal detaljregulere. For hva er i tilfelle sanksjonen hvis du ikke gjør dette da?

Kommunale garantier

– Nå var det ikke Ålesund kommune sjøl som fant en løsning for Marie og Einar Ertresvåg, men det var faktisk medieomtale i Sunnmørsposten som pushet fram en løsning, Solberg?

– Ja, men i februar oppfordret helseministeren alle kommunene å gå igjennom og lage regelverk på dette. Etter det har veldig mange av våre politikere gjort nettopp det. Derfor er det innført slike garantier i veldig mange kommuner.

– Ålesund kommune gjorde ikke det?

– Nei, det er ikke vi som styrer Ålesund, sier statsministeren.

– Bystyrerepresentant Monica Molvær tok blant annet dette opp med ordføre Eva Vinje Aurdal som er fra Arbeiderpartiet, og da var det vel sagt at en ønsker å finne løsninger for samboende, tilføyer Marianne Synnes som er med i følget til statsministeren. I likhet med Molvær er Synnes kandidat til stortingsvalget for Høyre.

– Takket være Sunnmørsposten

– Dette pågikk i media samtidig som en skulle se på kriteriene for tildeling av sjukeheimsplass som skulle opp i bystyret en måned senere. I etterkant har vi fått ordnet en slags garanti her i Ålesund også.  Jeg er veldig glad for at de tordnet segfor dette ekteparet i mellomtida.  Det er takket være at Sunnmørsposten tok opp saken, skrev om den og belyste problemstillinga, sier Monica Molvær.

– Vi er opptatt av at kvalitetsforbedringa ikke skal være basert på enkelthistorier som en skriver om i avisene.  Det er derfor vi har denne leve hele livet reformen om nettopp aktivitet, mat, grensen mellom det å bo hjemme og å flytte, og ha familieliv.

Vi må ha en prosess der vi må jobbe med kommunene og finne de beste eksemplene og utvikle eldreomsorgen, sier Solberg.

Utfordringen er mangel på plass

– Så mener vi akkurat som Ap at folk skal få lov til å bo sammen. Spørsmålet er om vi skal gjøre det til et krav,  i så fall kommer det i eldreomsorgsreformen, eller skal det være slik at når vi måler kvalitet blir dette et av kriteriene i kvalitetsmålingen? Utfordringen er selvfølgelig hvis du ikke har en plass å tilby, hvordan gjør du det? Og hvis du har ventelister i kommunen,  sier Erna Solberg.

– Nå er det vel ikke ventelister i Ålesund kommune?

– Nei,  men det er en del av tildelingskriteriene for sjukeheimsplaser der en også tar inn ventelister. Fram til i fjor var det forbud for kommuner å ha ventelister.

Vil ha ventelister

– Forrige regjering forbød ventelister i eldreomsorgen. Vi har sagt nei, du skal faktisk føre lister over hvor mange som er kvalifisert til å få eldreomsorg som har søkt og er kvalifisert til å få det.  Så skal du ha et tilbud hjemme som er godt nok, hvis du ikke har nok plasser.

Du skal ha oversikt over hvor mange som egentlig trenger sykehjemsplasser. Stavanger har ført ventelister i alle år. De fikk påpakning for at det faktisk ikke var lov.

– Når skal dette begynne å gjelde?

– Første juli, eller 1. august, sier Monica Molvær.

– Da må Ålesund kommune endre sin praksis?

– Ja. De må føre ventelister nå, sier Erna Solberg før hun blir vinket bort til en annen beboer, Knut Rødstøl, som også vil hilse på statsministeren før hun drar videre. Det får også Leander Matheo Lislelid (6) som var med bestemor for å besøke både Rødstøl og onkel Hans Svinø.