Mannen var tidligere eier og daglig leder i en familieeid fiskeforedlingsbedrift på Vestlandet. Påtalemyndigheten mener han misbrukte Skattefunn-ordningen for å få urettmessig skattefradrag. Tiltalte opplyser til E24 at han ikke erkjenner straffskyld.

Ordningen skal motivere bedrifter til forskning og utvikling. Virksomheter som får sine prosjekter godkjent, har rett til å søke om skattefradrag for 19 prosent av kostnadene knyttet til prosjektet.

Bedriften fikk i årene mellom 2014 og 2017 innvilget støtte fra Forskningsrådet til et forskningsprosjekt som blant annet skulle gjøre den i stand til å utnytte råvarene bedre.

Ifølge tiltalen skal bedriftseieren i denne perioden ha oppgitt rundt 29,5 millioner kroner i fiktive forskning- og utviklingskostnader i prosjektregnskapene. Denne summen ble lagt til grunn ved beregning av skattefradrag på om lag 5,9 millioner kroner.

– Det er en svært alvorlig tiltale. Skattefunn er en rundhåndet og tillitsbasert støtteordning for næringslivet. Å utnytte seg av denne ordningen er å stjele av fellesskapets midler – dette er penger som ellers ville gått til skoler, barnehager og andre gode formål, sier politiadvokat Sigurd Granli i Vest politidistrikt.

Rettssaken starter i Sogn og Fjordane tingrett 8. juni. Det er satt av seks dager til saken.