Det sier Kirsti Dale, uavhengig representant.

Oppdatert: Torsdag kveld fikk hun enstemmig støtte i bystyret for å melde Ålesund kommune inn i antikorrupsjonsorganisasjonen.

– Hvorfor bør Ålesund kommune ta korrupsjon på alvor? Risikoen for at det kan skje er reell, og konsekvensene om det skjer er store. Hvis det skjer, kan det skade kommunen. Det fører spesielt til at omdømmet svekkes, og at folk mister tilliten til kommunen, sa Dale da saka var oppe i bystyret.

Tredje gang

Det er ikke første gang Dale foreslår å melde kommunen inn i Transparency International (TI).

– Jeg har holdt på i noen år. Det er i alle fall tredje gang jeg foreslår det, sier Dale.

– Før har man ment at det er nok å være medlem i KS (Kommunenes sentralforbund). Et medlemskap i TI er mye mer forpliktende. Det er jo sånn at hvis det nå blir oppdaga korrupsjon, så blir vi kasta ut. Den trusselen skal henge over oss.

Vinden snudd?

Også i formannskapet fikk hun enstemmig støtte, da saka var oppe i forrige møte der.

Det var i kjølvannet av «Bingsa-saka» i fjor at politikerne ba rådmannen legge fram en sak.

Da var en ansatt under etterforskning for mulig korrupsjon. Politiet har henlagt saka.

– For å gjøre det heilt klart: Vi går ikke for medlemskap fordi det har vært så mye korrupsjon i Ålesund, sa ordfører Eva Vinje Aurdal (Ap) i formannskapet.

– Vi har noe som heter nettverkskorrupsjon og kameraderi, noe vi har hatt flere eksempler på her i Norge heilt opp på regjeringsnivå. Et medlemskap koster 27.500 kroner. Det er ingen ting. Vi har intet å skjule, sa Stenseth.

Vil ikke vente

Politikerne skulle stemme over to alternativer: Å melde Ålesund inn nå, eller å overlate avgjørelsen til den nye ledelsen når Ålesund, Sandøy, Ørskog, Skodje og Haram slår seg sammen i 2020.

– Selv om vi bare har to år igjen, er det riktig å gjøre dette nå. Nye Ålesund må gjøre en sjølstendig vurdering, sa Øystein Tvedt i formannskapet (H), som berømmet Dale for standhaftigheten.