Det mener Ap-politiker Sindre Nakken. I torsdagens bystyre vil han ha ordføreren til å svare på forholdene rundt avtalen med Norsk Kinodrift.

– Da bystyret vedtok å sette driften av Løvenvold kino og Moa kinosenter til private var det under forutsetning av at kostnadene ble lavere. Det vil si at kommunen skulle spare penger på privatiseringen. Det er langt fra realitetene, mener Nakken.

Følgsmp.no på Facebook

Merkelig

I dag betaler Norsk Kinodrift én million per år i husleie for Løvenvold og Moa kinosenter. I tillegg har de tatt over reinholdsansvaret for lokalene de leier, en avtale med antatt verdi på 500.000 per år.

– I 2013 fikk Ålesund Kommunale Eiendom overført 3.536.000 kroner fra virksomhet kultur i husleie for de samme lokalene. I 2014 får omtrent det samme. Men VH Kultur betaler fortsatt 2.2 millioner - for lokaler som er leid ut til en ekstern aktør.

– Det er jo en merkelig avtale. Om du leier vekk gården din er det ikke du som skal betale fôret til dyra. Her betaler man to tredjedeler av fôret.  Jeg er spent på hvilket kreativt regnskap som blir lagt på bordet under torsdagens bystyre, sier Ap-politikeren.

Ikke politisk behandla

Anbudsgrunnlag, kontraktvilkår og andre forhold mellom kommune og driftsselskap ble aldri politisk behandla, påpeker han.

– Jeg tror ikke det har skjedd noe ulovlig her. Det var nok bare én tilbyder på kinoen, og ikke noe anbudsgrunnlag. Så har bystyrets flertall gitt rådmannen mandat til å forhandle en avtale. Men da så de nok for seg at kommunens utgifter skulle være null, sier Nakken.

Lesflere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

– Uryddig

Allerede 25. juni i fjor skrev Sunnmørsposten om den samme kinoavtalen.

– Opplysningene er ikke nye, jeg har tenkt på å ta opp denne saken lenge. Nå gjør forholdene rundt leieforholdene i Kunstforeningen saken enda mer aktuell.

– Her er det noen pengetransaksjoner som det offentlige ikke ser. Og det blir uryddig når ting blir usynlige, mener Nakken.

I følge kommunalsjef Bjørn Ivar Rødal skulle det bli en forbedret situasjon for den økonomisk skakkjørte kommunen. Både rimeligere og mer forutsigbart, nå som kinoen ikke lenger skulle bli avhengige av svingningene i filmtilbudet fra Hollywood.

– For oss er det viktigste å kunne gi kinopublikummet i Ålesund et bredt og kvalitetsmessig godt tilbud, sa Rødal til Sunnmørsposten.

– Godt eller dårlig tilbud, det er saken uvedkommende. Jeg vil ha ordføreren til å svare på hvordan man havnet på denne husleiesummen. Sto det noe i anbudsdokumentene om at husleia skulle være maks én million? I så fall vil jeg også drive kino, sier Sindre Nakken.

foto
– Om du leier bort gården din er det ikke du som skal betale fôret til dyra, sier Sindre Nakken (Ap).