Styret i Ålesund Høyre besluttet mandag kveld å suspendere medlem og bystyrerepresentant Knut Anders Oskarson i 12 måneder.

Årsaken er at Oskarson gikk i mot sin egen bystyregruppe i Høyre i "Bypakkesaken".

- Styret viser til at bakgrunn for suspensjon er at Bystyregruppen på normal måte hadde fattet vedtak om å binde gruppen i en sak til bystyret den 3. desember 2015. Dette med hjemmel i paragraf 5 «Forpliktelser til valgprogram, avtaler og bindinger av gruppen», avsnitt 4: "Alle med stemmerett i gruppen kan be om at gruppen bindes. I spørsmål om binding kreves det 2/3 flertall. Alle plikter å følge et bundet vedtak i gruppen.»Knut Anders Oskarson brøt dette vedtak og stemte mot Høyres bystyregruppe, skriver Ålesund Høyre i en pressemelding.

- Styret viser til den begrunnelse som gruppen har gitt i sin anmodning om suspensjon, men vil samtidig legge til at styret har foretatt en selvstendig vurdering og kommet frem til at suspensjon av Knut Anders Oskarson for en periode på 12 måneder er riktig og nødvendig.

Vedtaket innebærer at Oskarson i suspensjonsperioden ikke har rett til å møte i Ålesund Høyres bystyregruppe, ei heller uttale seg på Høyres vegne utad eller når han møter i kommunestyret som folkevalgt.

Gjør som 25.000 andre - følg smp.no på Facebook

- Ikke overrasket

- Dette var ingen overraskelse. Jeg vil berømme styret for hvis målet var å fremstille Høyre som et parti med lav takhøyde, med mindre raushet og aktiv partipisk, så har de lykkes med det, sier Knut Anders Oskarson til smp.no.

Oskarson sier styrets beslutning nok var ment som en straff.

- Men det gjør jeg altså ikke jeg. Jeg føler det heller som en befrielse. Helt siden nominasjonsmøtet i november 2014, der det ikke var tilstrekkelig for de rettroende at jeg sto langt nede på lista, men at jeg faktisk måtte elimineres helt, så har jeg brukt veldig mye energi på å forsøke å like folk som ikke liker meg. Den øvelsen har jeg innstilt nå. Og jeg føler allerede at det har gjort meg godt, sier Oskarson.

Anker ikke

Han kommer ikke til å anke vedtaket.

- Det er selvfølgelig leit. Jeg har jo 40 års samliv med dette partiet. Det som holder meg oppe er det mandatet og den tillitserklæringen jeg fikk av velgerne gjennom valget. Det har nok vært vanskeligeligere for enkelte andre i partigruppen å forholde seg til det.

Oskarson sier til smp.no at det ikke er aktuelt å melde seg inn i andre partier.

- Jeg har gått inn i bystyret på Høyres program, er medlem, og vil fortsette med det.

Om noen skulle tvile, Oskarson lar seg ikke knekke av et slikt vedtak:

- Jeg vil forholde meg til mine partifeller på en profesjonell måte, men nå blir det jo ikke så mange muligheter til det.

- Hva er årsaken til denne spliden i Ålesund Høyre?

- Jeg er vel ikke liberal og blå nok. Og jeg har heller ikke lett for å ta tukt fra folk som har det vesentligste av sin livserfaring fra Handelshøyskolens lesesaler, svarer Oskarson på sedvanlig vis.