Den lå flytende i sjøen, tjoret til kaia og med flere kuttsår på nakken og der ene øret var kutta av. Saken er meldt til politiet. Mattilsynet mener at det er tobeinte som her har vært på ferde.

Beitet på Tyskholmen

–  Fryktelig leit, sier eier Eirik Giske (22) til Sunnmørsposten. Sammen med tvillingbroren Anders Giske eide han de to værene som de siste 14 dagene har fått lov av Ålesund kommune til å beite på Tyskholmen.

Lørdag morgen ble ene væren funnet flytende livløs i sjøen. Tjora til brygga.

– En sau knyter seg ikke fast til brygga og dreper seg på egen hånd, sier Eirik Giske. Han lurer på hvem som har gjort dette mot væren. – Hvorfor kunne de ikke ringe til politiet og si at væren var død? Normale folk ville ha tatt kontakt med politiet.

Den snilleste væren

– Dette var en flott vær som ble brukt på besøksgården i Hundeidvika. Dette var den snilleste. Den var tam og godt vant med folk, forteller Giske. – Den andre var ikke så tam. Den fant vi heldigvis i live. Den var pigg så det sang etter.

Av knutene å dømme må det ha vært båtkyndige folk som har tjora væren til brygga, mener han og sier væren trolig har drukna. Han forteller også at det skal ha vært observert en båt på Tyskholmen fredag kveld. Giske sier de har båtens kjennetegn.

Brødrene har meldt saken til politiet og Mattilsynet er også koblet inn.

Kompisen oppdaga det

– Broren min, Anders Giske, var der på torsdag, da så han begge værene i fin form. Vi har også en kompis som pleier å se etter dem når han er ute med vannscooteren. Han skulle se på dem fredag da han observerte noen ungdommer på Tyskholmen i 22-tiden om kvelden.  I 10-tida morgenen etter var han der igjen. Det var da han oppdaga sauen flytende i sjøen, forteller Eirik Giske.

Meldt til politiet

– Eierne har forklart seg for politiet, og forholdet er anmeldt, sier politiinspektør Yngve Skovly ved Ålesund politistasjon. –  Så langt er det ingen mistenkte i saken. Om eierne av væren kan identifisere båten, må de komme til politiet med opplysningene, sier Skovly.

Han bekrefter at Mattilsynet er koblet inn i saken.

Forbudt å tjore

– Det er forbudt å tjore en sau fast på denne måten og i alle fall til ei brygge, sier seksjonssjef i Mattilsynet, Anne Stine Foldal Aam, til Sunnmørsposten. – Vi har kontakt med dyreeier og politi i denne saken. Hvordan dette har skjedd er det opp til politiet å finne ut. Jeg har ikke hørt om denne saken før i dag. Hele seksjonen har møte i Ørsta i dag, tilføyer hun.

– Eier opplyser at sauen nå ligger i fryseren til Mattilsynet?

– Da ligger den trygt der.

– Mistenkelig

Foldal Aam synes deter mistenkelig med sårene i nakken og et avskåret øre.

– Mest sannsynlig er det er tobeinte skadedyr som har vært på ferde her, ikke noe rovdyr. Ørn tar ikke store værer. I og med at væren ble observert i live dagen før er det lite sannsynlig at den skulle ha blitt akutt sjuk og falt i sjøen. Vi må se nærmere på det, sier hun.

Saken oppdateres.