Siden 2014 har Ålesund sportsdrill hatt en spesialavtale med kommunen om såkalt «utvidet sommertrening» i Blindheimshallen på ei tid der hallen vanligvis er stengt. I mars i år fikk også Spjelkavik drillklubb en lignende avtale om å betale 20 kroner timer og sørge for renhold og tilsyn sjøl.

Bør opphøre

Mandag kveld skal Kultur- og oppvekstutvalget behandle saken, og bakgrunnen er at Blindheim IL volley har reagert sterkt på det de mener er forskjellsbehandling, og og at kommunen etter deres syn deler inn idrettslagene i A og B-lag. Rådmannen instiller på at avtalen skal opphøre.

Les også: Kampen om hallene

Forberedelser

Hensikten med å gi Ålesund sportsdrill denne særavtalen i 2014, var å møte behovet til sju utøvere som skulle forberede seg til europacup og VM den sommeren. I 2015, 2016 og 2017 ble avtalen videreført – fortsatt ut i fra behovet for oppkjøring til internasjonale mesterskap.

Urettferdig

Blindheim volley synes ordningen er svært urettferdig, og har bedt rådmannen om å gjøre rede for hvorfor sportsdrillerne får trene billig i en hall som i utgangspunktet er sommerstengt.

I svaret til BIL skriver rådmannen blant annet at det er kommunalsjefen som har inngått denne avtalen, og at kriteriene er behovsprøvd ut fra deltakelse i internasjonale mesterskap. Fra 2014 og fram til i dag er det registrert 506 treningstimer etter denne spesialavtalen.

Blindheim volley spør hvor store leieinntekter kommunen har tapt på avtalen, og om andre idrettslag vil bli kompensert for ikke å ha fått lignende avtaler.

Ikke relevant

Rådmannen mener at kompensasjon til andre ikke er en relevant problemstilling, men kommunen har gått glipp av rundt 170.000 kroner i leieinntekter i avtaleperioden.

I innstillinga til Kultur- og oppvekstutvalget skriver rådmannen at det ikke er riktig med egne differiensierte særavtaler for klubber som deltar i internasjonale mesterskap. Når sportsdrillutøvere skal delta i slike mesterskap, mener rådmannen at lag og forbund for ettertida må betale utgiftene.

Leiesatser for haller som normalt er stengt om sommeren, skal inn i betalingsregulativet for 2018. Disse satsene bør etter rådmannens mening være de samme – uansett årstid.