- Vi holder på tradisjonen og markerer sankthansaften på selve dagen, sier Richard Løwensprung, dirigent i Volsdalen skolemusikkorps.

- Jeg synes samtidig det er helt greit og bare kjekt at Slinningsbålet tennes på lørdag. Da kan jo de som vil få med seg begge deler, sier han.

I nesten alle de over 50 årene korpset har eksistert, har de vært engasjert i sankthansfeiringen i bydelen. Med hjelp av engasjerte foreldre og andre frivillige, lager de i stand pallebål, selger mat og drikke, og arrangerer aktiviteter og underholdning.

Trenger hjelp

Feiringen foregår på friområdet ved Volsdalsberga, der korpset spiller opp - også etter fantetoget. Med stadig færre medlemmer, er det i år kun ni musikanter igjen i skolekorpset - og enda færre foreldre som kan være med og hjelpe til.

- I år får vi hjelp av Volsdalen barnekor, samt foreldre til tidligere medlemmer i korpset. Og det er vi veldig glade for. Men det er fortsatt god plass til flere frivillige, om noen ønsker å bidra søndag ettermiddag - eller på selve sankthansaften, sier Løwensprung.

I Verpingsvika, på nordsiden av Aksla, er det også tradisjonen som gjelder.

Bålbygger Jan Harald Grønland (42) har bygget bålet i Verpingsvika de siste åtte årene. Foto: Lars Inge Skrede

- Vi holder fast på feiringen den 23. juni, og ønsker ikke å legge bålbrenningen til nærmeste helg. Dette skal være en koselig kveld for hele familien, uten alkohol,  og det trenger man ikke nødvendigvis ha på en lørdag, sier "bålsjef" Jan Harald Grønland (42).

Han er den som egenhendig har bygget Verpingsvikabålet de siste åtte årene. Arrangementet for øvrig er det Verpingsvika Vel som står ansvarlig for.

- Vi tenner bålet vårt klokken 19.00 på sankthansaften, sier Grønland.

Mindre stress i helga

I Olsvika er det imidlertid nye tradisjoner på gang - i hvert fall når det gjelder når sankthansbålet skal tennes.

- Vi legger nå markeringen til nærmeste helg, og da fortrinnsvis lørdag - alt etter værmeldingen. Dette skjer etter en avstemming på årsmøtet, der det var stort flertall for å gjøre det på denne måten, sier Sindre Hals, leder i Olsvika Vel.

- På en lørdag er det mindre stress enn å tenne bål og arrangere sankthans på en ukedag, mener han. Velforeningen har egen bålkomité, og de har bestemt at Olsvika-bålet i år skal tennes nøyaktig klokken 18.28 på lørdag.

Bålforbud

Bålbrenning er forbudt i Ålesund, men for St. Hans gjelder egne regler. Da er det dispensasjon fra forbudet, så lenge det meldes fra til brannvesenet. Det kan likevel nedlegges forbud også på den tradisjonsrike midtsommerfesten 23. juni, dersom værforholdene tilsier det.

- Etter en lang og tørr værperiode, så det faktisk ut til å det kunne bli et totalforbud her i Ålesund i år, forteller varabrannsjef i Ålesund, Johnny Stølen, til smp.no.

- Men etter at det nå har vært flere dager med regn, og det er blitt ganske så vått i terrenget, så er vi ikke lenger bekymret for bålbrenning i forbindelse med sankthansfeiringen, sier Stølen. Dette forutsatt at folk ellers følger de vanlige reglene som gjelder for sikker bålbrenning, understreker han. (Se faktaboks).

I motsetning til de fleste andre kommuner, har Ålesund kommune har egen lokal forskrift om bålbrenning. Alle som skal tenne sankthansbål, må melde fra til brannvesenet om dette på forhånd.

- Vi skal ikke godkjenne bålbrenningen. Hver og en som tenner bål står selv ansvarlig for at dette er lovlig og skjer på en trygg og sikker måte, sier Stølen.

Brannvesenet har også i år fått inn mange meldinger om sankthansbål i Ålesund, som har lange og sterke tradisjoner for dette. Ifølge varabrannsjefen er det stadig flere som velger å legge arrangementet til nærmeste helg, da fortrinnsviis lørdag, når 23. juni faller på en ukedag.

Volsdalen skolemusikkorps inviterer til bålbrenning, musikk og moro på sankthansaften. Bålet tennes klokken 18.00. Her fra fjorårets midtsommerfest på berga. Foto: Privat