– På vegne av regjeringen synes jeg det er beklagelig at de bryter. Vår målsetting var å få til en avtale, sa landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) på en felles pressekonferanse sammen med Bondelagets leder Nils T. Bjørke og Småbrukarlagets leder Merete Furuberg klokken 14.30 tirsdag.

– Regjeringen har ikke vist forhandlingsvilje, sa Bjørke.

– Vi kan ikke gjøre annet enn å si klart fra at utviklingen for norsk matproduksjon ikke er noe vi kan være med på. Dette landbruket kan vi ikke ha. Derfor bryter vi årets jordbruksforhandlinger, sa Furuberg på pressekonferansen.

– Seigpining

Listhaug forklarer statens tilbud med at hun hadde to valg: Å reformere landbruket eller å fortsette det hun kaller en årelang seigpining.

– Jeg har reist rundt i landet og møtt mange bønder. Jeg har møtt få som er fornøyd med dagens situasjon. Vi importerer stadig mer kjøtt. Vi kunne fortsatt seigpiningen eller starte en ny kurs der vi i større grad greier å produsere det forbrukerne vil ha med et landbruk i hele landet, med små og store bruk, men der vi prioriterer sterkere de som lever av å være bonde, sa Listhaug.

Bjørke mener Listhaugs politikk legger opp til det han kaller «et alvorlig angrep på distriktsjordbruket og familiebrukene som utgjør hovedtyngden av norsk matproduksjon».

– En slik politikk kan vi ikke akseptere, sier Bjørke.

150 millioner

Forhandlingene måtte ha vært avsluttet innen midnatt 16. mai for å unngå brudd, men det har lenge ligget i kortene at avstanden mellom partene var svært stor.

Listhaug har tilbudt bøndene en økning på 150 millioner kroner fra i fjor, noe som utgjør om lag 10 prosent av bøndenes krav. Statens tilbud er rausere enn det Høyre og Fremskrittspartiet tidligere har tatt til orde for. Bøndenes krav var i utgangspunktet på 1.350 millioner kroner. (©NTB)

Leder i Norsk Bonde- og Småbrukerlag Merete Furuberg (tv) og leder i Norges Bondelag Nils T. Bjørke sammen med landsbruksminister Sylvi Listhaug under en pressekonferanse etter at det ble klart at Bondeorganisasjonene bryter forhandlingene i jordbruksoppgjøret. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix