I ei direktesending på smp.no onsdag svarte de ansvarlige for bypakken på noen av lesernes spørsmål.

Se sendinga i opptak over.

Vi samlet representanter fra blant anna Ålesund kommune, Statens vegvesen, Fram og bompengeselskapet Vegamot i studio, både for å snakke om Bypakke Ålesund – bompengeordninga inklusive, men også for å svare på spørsmål fra publikum.

Svarene på 86 spørsmål finner du i denne saken:

– Dette med bompenger medfører ei betydelig endring for trafikantene i Ålesund. Planene for innføringa har lagt der lenge, men fra 22. august skjer det altså. Hva lurer publikum på knytta til dette? Hva får vi for bompengene, var utgangspunktet for saken, forteller reportasjeredaktør Kristin Knudsen.

Journalist Kristian Klemetzen ledet det hele.

Her er spørsmålene som kom inn:

Om du kjører gjennom 2 bommer fram og tilbake innen en time. Betaler du da bare for en?

Ingvild

Hvor lenge skal det betales bompenger? Er det satt en absolutt siste dato for innkreving av denne ekstraskatten/skatteøkningen på ca 14.000,- pr bil, eller ca 3% for en gjennomsnittlig lønnsmottaker i Ålesund?

Richard Gulbrandsen

Hvor stor del av pengene som kreves inn (les: den ekstra skattebelastningen for folk i Ålesund på ca 3% pr bil) går faktisk til veibygging? Omformulert: Hva er driftskostnaden for alle disse klasene med kameraer etc samt IT systemer og organisasjon for å administrere innkrevingen? 50%? 70%?

Richard Gulbrandsen

Veibustkrysset burde blitt lagt inn når dere setter opp en bomstasjon på vegsundbrua.

Sulalending

Hvorfor skal man betale i dyre dommer for noe som ikke er ferdigstilt og man ikke kan benytte seg av?

Tommy

Hvorfor får ikke vi med ladbare hybrider 25% rabatt? Det var tidligere sagt at vi skulle få det. Vi kjører jo elektrisk på all kjøring i nærområdet!

Birgitte Heiberg Lykke

Hvor skal inntektene til prosjektene komme fra, dersom det samme skjer i Ålesund som i Oslo? Der har inntektene sviktet fordi folk velger alternativ transport som gå, sykle, buss, samkjøring, mc. Hvilke alternative inntjeningen har Ålesund kommune sett på når bompengene svikter? Og hvorfor har ikke Ålesund kommune vært mer på for å få en statlig finansiering av veinettet?

Anita Lillevold

Blir skolebussene også gratis for de barna som ellers betaler i disse to månedene?

Forelder

Hvorfor ikke løse problemet med ferdsel over Brosundet eller støyproblematikk i Volsdalen før tunnel på Lerstad? Miljølokk i Volsdalen ville mest sannsynlig redusert støy og støvplager for flere, og Hellebroa ville ikke blitt «proppen» i sentrum.

RolfV

Hvorfor er det ikke bare kjøring på Lerstadveien som det er satt bompenger på? Det er jo den som skal utbedres, hvorfor skal bilister betale for sykkel og gangfelt. Dem kan jo ikke kjøre der. Hvorfor er det satt opp bom til Moa og sykehuset? Både Ålesund by og Senterene på Moa vil tape på dette

Øystein

Hvorfor er det ikke bom på vegsundbroa ? Veibystkrysset trenger jo utbedring,det krysset er farlig , og så kommer jo HAfast og borgundfjordtunnellen. Da blir det jo bom både her og der. Det er jo egentlig bare å sette igang å bygge med det samme.

Thor

Må man ha autopass brikke, eller vil det fungere med autopass avtale og skiltgjenkjenning?

Joffre

Målet med kampanjen er at enda flere skal bli vant med å bruke kollektivtransport. Gratisperioden starter samme dag som innkrevingen av bompenger i Ålesund og varer fram til og med 22.10.2022. Etter dette forstår jeg det slik at man må betale full pris for å ta bussen. I mitt tilfelle vil det da koste 39 kroner fra Nørvegata til Ålesund Sentrum og 39 kroner i retur. Det blir 78 kroner. Bruker jeg elbil vil det koste 20 kroner t/r og bruker jeg fossilbil koster det 40 kroner t/r. Da spør jeg: Hvorfor skal jeg ta bussen når det er rimligere og raskere å bruke bil ?

Robert

For å få flere til å bruke sentrum burde de som bor på Klipra-Lerstad fått mulighet til å gjøre sine innkjøp utenom dagligvarer i Ålesund sentrum uten bom. Ser ut som at nesten alle har tilgang til enten sentrum, Moa eller Digernes untatt de som er sperra inne på Klipra-Lerstad.

Anonym

Korfor i alle dager skal de ver bom før sjukehuset? Bør ikke alle ha råda til å reise til sjukehuset. Tenk på dei som må inn i tide og utide pga kroniske sjuldommer

Oppgitt mor

Det burde vært mulig å kunne kjøre til pendlerparkeringen på Moa uten å passere bommen rett før. Da ville kanskje flere tatt buss til byen

Hanne

Blir det dyrere for bussbilletten (etter gratisperioden)? Kommer det et påslag pga bompenger?

Anonym

Hei jeg lurer bare på hvordan i alle dager klare dere som er i styret i landet gjør av vanlige folk "de dårligere" når en flytur er 150 000 km med bil på drivstoff. Også kommer par spørsmål til

Hvor går pengene ?

Hva brukes de på, hvorfor betaler jeg årsavgift, drivstoffavgift, moms, mva osv. Så skal dere pumpe statskassen med penger fra bomringen som er ulovlig overvåkning av befolkningen.

Daniel Duczynski

Er det egentlig et miljøtiltak å bruke størstedelen av pengengene på vei som vil føre til større trafikk inn til byen?

Per Bertil Lund

Vurderer ikke politikerne det totale kostnadsnivået for å bo i Ålesund framover? Bompenger,avgifter og eiendomsskatt. Gjøre noe for å ikke å skape et uholdbart nivå? Hva vil det bety at Ålesund blir kjent som en veldig dyr by å bo i?

Per Bertil Lund