Ikea vil stjele betydelig handel fra andre – spesielt fra andre møbel- og interiørforretninger.

Dette har vært totalt fraværende i debatten i Ålesund, skriver bypatriot Arnfinn Mauren på nettsida Bypatrioten.com.

– Dette til tross for det faktum at disse kjøpmennene skaper langt flere arbeidsplasser, sett i forhold til omsetningen, enn det Ikea vil gjøre.

Fall i omsetning

Vestfold er et av fylkene der politikerne ifølge Mauren har tatt debatten. Analysen viser at omsetningen for de andre møbel- og interiørbutikkene i Larvik og Sandefjord kommer til å bli betydelig redusert. For butikkene i Larvik er det estimert en nedgang på 49 prosent. For butikkene i Sandefjord en nedgang på 36 prosent.

Arnfinn Mauren er sterkt kritisk til behandlingen Ikea har fått i Ålesund bystyre. Foto: Nikolas B. Farstad

Det er sagt at Ikea vil gi 200 nye arbeidsplasser.

– Men hvor mange arbeidsplasser vil være igjen i andre møbel- og interiørforretninger hvis omsetningen deres halveres? spør Mauren.

Suger ut penger

Hva så med skatteinntektene fra Ikea?

– Rent skattemessig er det heller ikke mye å hente. Pengene som Ikea eventuelt vil tjene i ålesundsregionen vil havne alle andre steder. Et Ikea-varehus er nemlig det siste leddet i et innfløkt forretningsimperium som synes utenfra å være etablert med ett formål: Å unngå skatt, skriver Mauren, som legger lite imellom:

– Vi vil stå igjen med kjeder og utenbys eiendomsinvestorer som trekker all fortjeneste bort, investerer pengene andre steder og sender lite tilbake der de er tjent - utover den skatten som de ansatte betaler, skriver han, og spør hvorvidt de folkevalgte er bevisst dette – eller om de vet og lukker øynene for det.

Stygt hus

Og hvem andre hadde fått lov til å bygge en blå lageraktig bygning knapt uten vinduer? Neppe noen.

– Men bystyrerepresentanter - som normalt skyter i fra hofta over ulike utbyggeres forslag - har holdt munn denne gang. Hvorfor? spør bypatriot Arnfinn Mauren, og mener det er på tide å i stedet rulle ut løperen for lokale kjøpmenn.

Si din mening i kommentarfeltet.