Relativt sjelden ser man at helsedirektører deltar i politiske debatter, men nå har Stig Slørdahl i Helse Midt-Norge skrevet en kronikk i regiondebatten sett fra et helseperspektiv.

Fra 2001 har Helse Midt-Norge omfattet de to trøndelagsfylkene, Bindal i Nordland og Møre og Romsdal. Det regionale helseforetaket har ansvaret for spesialisthelsetjenesten til vel 700.000 innbyggere.

«Kan en ny regioninndeling påvirke inndelingen i regionale helseregioner? Et tankeeksperiment kunne være at regioninndelingen i Midt-Norge gikk ved Romsdalsfjorden. Det ville innebære at nærmere 200 000 innbyggere fra Midt-Norge kunne bli en del av en ny region Vest med utgangspunkt i Sogn og Fjordane og Hordaland fylker. Hvis Helse Midt-Norge mister et befolkningsgrunnlag på nærmere 200 000 innbyggere vil det innebære en betydelig reduksjon i regionens muligheter til å investere i nye bygg og nytt medisinsk utstyr fordi den totale økonomiske kraften i det regionale helseforetaket vil bli nærmere 30 prosent mindre. Det vil også være et betydelig faglig tap å miste ansatte, befolkning og næringsliv fra et av Norges mest innovative distrikter.», skriver Slørdahl i kronikken.

Helseforetakene får inntekter fra statlige overføringer basert på befolkningsgrunnlag og antall behandlede pasienter.

– Dagens løsning er best

Fra byggestart i 2018 skal Helse Midt-Norge sørge for at det blir bygd et nytt fellessjukehus i Nordmøre og Romsdal til ca. 4,3 milliarder kroner, hvorav om lag 3 milliarder skal lånes. Helse Møre og Romsdal, som sliter tungt økonomisk, har også et stort etterslep på vedlikehold og utstyr på Sunnmøre.

Sunnmørsposten har spurt Slørdahl om hva han mener er konsekvensene av en eventuell deling av Møre og Romsdal ved Romsdalsfjorden, og hvilke konsekvenser han ser for seg for Sunnmøre.

– Jeg mener at en deling av Møre og Romsdal er lite sannsynlig, men jeg ser jo at noen har tenkt slik. Jeg er overbevist om at dagens regioninndeling for spesialisthelsetjenesten er den beste løsningen for hele regionen, inklusiv Sunnmøre. Det er denne løsningen som jeg tror best vil gi befolkningen en robust og bærekraftig spesialisthelsetjeneste for framtiden, svarer direktøren.

– Truer ikke nysjukehuset

– Et naturlig oppfølgingsspørsmål er om et oppdelt Møre og Romsdal truer bygging av nytt fellessjukehus (SNR)?

– Nei, dette prosjektet vil ikke bli truet. SNR vil bli bygd som planlagt og tilsvarende med felles journalløsning, men regionens muligheter i framtiden til å gjennomføre store prosjekter i spesialisthelsetjenesten kan bli påvirket.

Hypotetisk vil Sunnmøre sokne til Helse Vest, og det blir dermed vanskelig å svare for Slørdahl om økonomien i en annen helseregion.

SNR-prosjektet innebærer også et distriksmedisinsk senter i Kristiansund, i tillegg til nysjukehuset på Hjelset i Molde.

Slørdahl skriver i kronikken om flere tunge prosjekter som er på gang, blant annet ny elektronisk pasientjournal gjennom Helseplattformen. Han skriver at tankeeksperimentet om deling ved Romsdalsfjorden ikke bare vil bety færre pasienter til St. Olavs, men også en reell nedbygging av sjukehuset som faglig flaggskip med færre ressurser både av personell og kapasitet.

Han mener dette vil innebære lavere internasjonal status for universitetssjukehuset som utgangspunkt for utdanning og forskning.

Slørdahl mener bestemt at man trenger en sterk helseregion for å møte framtida.