Mandag denne uka var direktør Espen Remme i Helse Møre og Romsdal i Oslo for å møte politikerne på Mørebenken.

– Helse Midt-Norge hadde invitert til møte med Mørebenken der også vår adm. dir. var invitert, opplyser kommunikasjonsdirektør Trine Kvalheim til smp.no.

Dette ble diskutert

Et høyaktuelt spørsmål er om det skal være barneavdeling i det nye fellessjukehuset til over fire milliarder i nordfylket.

Sjukehusmiljøet på Sunnmøre etterlyser også konkrete midler til å ta igjen sitt voldsomme etterslep på bygninger og infrastruktur.

2,5 mrd. bak på Sunnmøre

«Ålesund sjukehus skal forbli det største og mest differensierte sykehuset i fylket, men er over 40 år og står foran relativt store oppgraderinger. Sykehuset er heller ikke optimalt utformet med tanke på forventet utvikling i spesialisthelsetjenesten. Tekniske anlegg ved store deler av sykehuset har et vesentlig oppgraderingsbehov, mens det er bedre tilstand for dagkirurgisk enhet, kreftavdeling, barne- og ungdomspsykiatri, voksenpsykiatri og barne- og ungdomsavdeling. Sjukehuset i Volda har også tilpasningsbehov så vel som tekniske anlegg av eldre dato. Tiltak i sykehusene på Sunnmøre er anslått til 2,5 milliarder kroner», skrev Helse Midt-Norge i sitt utkast til årlig melding (side 59).

Fikk orientering

Stortingsrepresentant Jenny Klinge (Sp) bekrefter at det var et møte mandag kveld, men hun meldte gyldig forfall.

– Vi fikk en generell gjennomgang av situasjonen i Midt-Norge, med særlig vekt på Helse Møre og Romsdal. Vi pleier å ha et slikt møte en gang i året, og det er nyttig for oss politikere å få innblikk i situasjonen, sier Harald Tom Nesvik (Frp).

Han vil ikke ned på detaljnivå, men sier Mørebenken ble informert om den økonomiske situasjonen, om nytt sjukehus og om oppgraderingene som skal skje på Åse.

Mørebenken ble også orientert om arbeidsgruppa som utreder hvordan det framtidige barnetilbudet skal være i fylket.

– Neonatal skal ikke røres

– Jeg har hatt møte med helseministeren i dag, nettopp for å sikre at tidligfødte fra uke 26 blir på Åse, og jeg fikk veldig klare signaler på at Ålesund fortsatt skal beholde disse barna, sier Nesvik.

Både Helse Midt-Norge og Helse Møre og Romsdal har for øvrig vedtatt dette i sine styrer, men Høyre-politiker Elisabeth Røbekk Nørve forteller at Helse Midt nærmest garanterte at dette ikke skal rokkes ved:

– Det er ingen grunn til å spekulere mer rundt framtiden til neonatal i Ålesund. De faglige tilrådingene som kommer fra Helsedirektoratet er ikke aktuelle for Helse Midt-Norge. Avtalen som er gjort her står fast. Da jeg fikk høre dette, spurte jeg videre om avtalen bare gjelder til 2019. Svaret var at avtalen er kommet for å bli. Neonatal skal ikke røres, sier Nørve.

– Helse Midt orienterte om at de har gjort jobben i denne saka, fortsetter hun.

– Blir penger igjen til Sunnmøre

Når det nye fellessjukehuset på Hjelset skal bygges, så skal 70 prosent finansieres gjennom statlige lån. Resten må Helse Midt sørge for i egenkapital. Totalprisen er beregnet til å bli et sted mellom 4,1 til 4,8 milliarder kroner.

Det blir penger igjen til Sunnmøre. Og vi må huske på at Sunnmøre har hatt en betydelig utbygging mens vi har ventet. Det har blitt ny kreftavdeling, ny psykiatriavdeling, ny barneavdeling og det skal gjøres klare forbedringer på Åse. I tillegg skal det bevilges penger til Volda, slik at vi sørger for å opprettholde standarden og tilbudene, sier Nesvik.

Ingen referat å spore

Sunnmørsposten har spurt Helse Midt-Norge om det finnes en protokoll eller et møtereferat.

– Slike kontaktmøter gjennomføres som en dialog og det lages ikke referat, opplyser kommunikasjonsdirektør Tor Harald Haukås i Helse Midt.

Helse Midt hadde noen temaer på agendaen, og representantene stilte spørsmål underveis.

Ifølge Haukås innledet toppsjef Stig Slørdahl om strategi og aktuelle saker, og Espen Remme bidro med mer detaljert informasjon om lokale saker.

Strategi 2030, kvalitet, utviklingsplaner (funksjoner/barnetilbud), nytt fellessjukehus, Helseplattformen, stedlig ledelse er naturlige stikkord.

Etter det Sunnmørsposten kjenner til var ingen medier verken invitert eller til stede under møtet.

– Det er ingen grunn til å spekulere mer rundt neonatal, sier Røbekk Nørve. Foto: Staale Wattø
Harald Tom Nesvik. Foto: Staale Wattø