Bysten ble presentert for forsamlinga som tirsdag feiret Stiftelsen Kjell Holms dag i Fiskerimuseet i Molovegen – og styret i stiftelsen hadde mye å vise sine gjester.

– Det var der Holm-eventyret starta, sa Kjell Skorgevik om Molovegen 12, som stiftelsen siden 2012 har fått rehabilitert til eget bruk.

Tirsdag ble bygningene, det eldste fra 1862, vist fram i sin moderniserte prakt, utformet som det var opprinnelig med blant annet skrivestue og utstillingslokaler. I kjelleren skal Aslak Holms bøkkerverksted fra slutten av 19. århundre gjenskapes.

– Det er fantastisk at vi har et bevart gateløp fra byens absolutte opprinnelse her på Molja, synes styreleder Ørnulf Opdahl, som ettertrykkelig takket byggmester Alfred Lervåg og arkitekt Kjell Oskar Pettersen for deres arbeid med bygningene.

Bankskøyte, bilde og byste

Stiftelsens dag er en årlig begivenhet som legges til hovedpersonens fødselsdag. Kjell Holm døde 90 år gammel i 2009, men han lever videre gjennom sine investeringer og gaver til støtte av kulturelle og samfunnsgagnlige tiltak.

Nå blir han altså å skue på sokkel signert Vigra-skulptøren Leon Roald, samt i et stort maleri av den engelske ålesundsvennen Eric Saxon.

Fiskerihovedstad

– Norsk havfiske begynte her i byen, og den begynte med bankskøyta. Den er bakgrunnen for Ålesund som fiskerihovedstad, merk dåkke det!

Slik lød oppfordringen fra Knut Maaseide som presenterte en skipsmodell av pionerfartøyet «Stanley», som skal bygges i fullskalakopi midt i byen. Stiftelsen Kjell Holm står for kostnadene til prosjektet som får sin innspurt under Tall Ships Race i 2015, tenkt som turistattraksjon og vindu mot fortida.

For liksom å toppe feiringa av Holms posisjon i Ålesunds maritime næringsliv, troppa båtfestivaldirektør Alf Terje Farstad opp med «Vandreskuta».

– Den symboliserer godt samarbeid gjennom flere år, sa Farstad.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

<strong>Bygges i byen:</strong> Modellen av bankskøyta «Stanley» er laga av båtmodellbygger Per Storm Iversen. Båten bygges etter gamle, maritime håndverksmetoder fram mot Tall Ships Race i 2015.