Til jubel og applaus fra sine egne tok Kirsti Bergstø (41) søndag et oppgjør med de mange formuende bedriftseierne som det siste året har meldt utflytting av formuen sin til Sveits eller andre land med andre skatteregler enn i Norge.

– Røkke rana kysten og stakk av til Sveits. Han kan ryke og reise for min del! sa Bergstø fra talerstolen.

Hun framhevet at de rike i Norge, under åtte år med en regjering styrt av Høyre og Fremskrittspartiet, hadde blitt rikere og at avstanden til vanlige folk var blitt vesentlig større.

– Det er usolidarisk og jeg vil si litt unorsk å mene at alle skal bidra, unntatt de som har aller mest, sa Bergstø videre.

Skarpe reaksjoner

Reaksjonene lot ikke vente på seg. Arbeiderpartiets egen næringsminister, Jan Christian Vestre, sa han tok avstand den type merkelapper og uttalelser som Bergstø kom med. Det samme gjorde partiets nestleder, Bjørnar Skjæran.

– Å be folk som skaper jobber i Norge om å ryke og reise er bare tull, sier Vestre i en kommentar.

I Høyre og Fremskrittspartiet kom også reaksjonene raskt etter at den nye SV-lederens karakteristikker ble kjent. Høyres finanspolitiske talsmann Helge Orten sier Bergstøs tale blir oppfattet som splittende og polariserende. Sylvi Listhaug reagerte på at Bergstø i sin tale ville gå inn for å gå bort fra den såkalte arbeidslinjen, at det skal lønne seg mer å stå i arbeid enn å motta offentlige ytelser.

– Hun gikk til angrep på både de som skaper arbeidsplasser og verdier og hun gikk til angrep på arbeidslinjen som vi er helt avhengig av for at samfunnet skal gå rundt, sier leder Sylvi Listhaug i Fremskrittspartiet.

– Med Bergstø sin linje vil vi alle bli fattigere, sier Listhaug.

Venstre kritiserer regjeringen

Venstres Alfred Bjørlo rettet sin kritikk mot regjeringen, og Arbeiderpartiet, som har valgt SV som sin nærmeste forhandlingspartner.

– SVs nye leder forstår ingenting av hvordan jobber for helt vanlige folk på helt vanlige steder blir skapt. Når hun angriper de som skaper jobbene og vil jage dem vekk, sette hun titusenvis av jobber og bedrifter i fare, sier Bjørlo.

Fra talerstolen sendte Bergstø en klar melding om hvor hun står som SVs nye leder da hun søndag talte til partiets landsmøte på Gardermoen. Økt støtte til dem som rammes av sykdom, arbeidsledighet og fattigdom. Økte pensjoner, trygd og arbeidsledighetstrygd og en beskjed til Arbeiderpartiet om at den tradisjonelle arbeidslinjen må vike.

– Vi er alle enige om at arbeid og aktivitet er bra, men den såkalte arbeidslinjen har blitt ei fattigdomsfelle, sa Bergstø.

Ap fraråder

– Vi i Arbeiderpartiet liker bedre gjør din plikt og krev din rett. Norge skal ha gode velferdsordninger for dem som ikke kan jobbe, men høy arbeidsdeltakelse er forutsetningen for å utvikle velferdsstaten videre. Derfor bør ikke SV gå bort fra arbeidslinjen, repliserer næringsminister Vestre.

I etterkant av landsmøtet sier Bergstø at hun sier de andre partienes reaksjoner på hennes tale demonstrerer en grunnleggende mangel på forståelse for hvor skadelig skatteflukten til utlandet er for fellesskapsfølelsen.

Bergstø: Dypt urettferdig

– Jeg synes unnskyldningene fra de andre partiene er oppsiktsvekkende. Noen av landets rikeste prøver å lure seg unna å bidra i spleiselaget. Det er ikke greit, uansett hva annet de måtte ha bidratt med, sier Bergstø til NTB.

Hun legger til:

– Når noen få betaler mindre i skatt, så må som regel de mange betale mer. Det er dypt urettferdig. Du ser ikke renholdere, sykepleiere eller industriarbeidere som flagger ut. Det er rike mennesker som flytter formuer skapt av arbeidet til norske arbeidere. Rike mennesker som betaler en mindre andel av sin inntekt i skatt, enn folk flest.