Lokalavisa er politikernes og velgernes førstevalg.

Det viser en undersøkelse gjort av Norgesbarometeret på vegne av Mediebedriftene.

– Denne undersøkelsen bekrefter den viktige rolla vi har i lokalsamfunnet. Vår jobb er å informere om det som skjer, avdekke kritikkverdige forhold, få fram det positive og lage en god møteplass for konstruktiv og saklig debatt.

Det sier Hanna Relling Berg, ansvarlig redaktør i Sunnmørsposten.

– I Norge er vi så heldige som har et nettverk av lokalaviser som kan rapportere om det som skjer og som gjør at folk kan engasjere seg i sine lokalsamfunn.

Berg mener det ikke er tilfeldig at Norge også topper demokrati-indeksen, samt mål på pressefrihet og ytringsfrihet.

–Dette er ikke en selvfølge. Vi har et demokrati som alle har et ansvar for å ta vare på.

Hanna Relling Berg, sjefredaktør i Sunnmørsposten

Omfattende livesending

For Berg og alle andre som jobber i redaksjoner rundt om i landet er valgdagen alltid spesiell og den starter tidlig med en liveblogg der det vil bli rapportert fra valgkretsene.

Det som gjør valgdagen ekstra spesiell i år, er at Sunnmørsposten skal gjennomføre den største TV-sendinga i avisas historie.

– Vi skal sende direkte fra 20.00 og til godt over midnatt. Toppolitikere fra valget i Ålesund og fylkesvalget er invitert til en stor valgvake, i samarbeid med NRK Møre og Romsdal, sier Berg.

Opptellinga og resultater vil bli rapportert kontinuerlig, blant annet av ekspertkommentatorer i studio. En ny grafikktjeneste vil gjøre valgresultatet enda mer visuelt og man kan gå inn på resultater fra valgkretser på Sunnmøre og bydeler i Ålesund. I tillegg vil det komme rapporter fra Nordfjord i samarbeid med Fjordenes Tidende.

– For noen år tilbake var det bare en drøm å kunne presentere valgresultater i det øyeblikket det tikka inn. Nå er veldig mange dyktige medarbeidere i sving for å lage en best mulig sending og valgtjeneste for innbyggerne, sier Berg.

Nils Harald Ånstad er produksjonsansvarlig for sendinga. Han sier at 30–40 personer er involvert i produksjonen og det vil være den sendinga med flest tekniske elementer som er lagd på huset.

– Det er et kjempetilbud til våre lesere. De får alt fra valget direkte og med en gang. Rikskanalene følger ikke lokalvalget og ditt nærområde i like stor grad. Det får du her.

Første gang uten papiravisa

Ifølge Berg er dette første gang det ikke kommer rapporter og resultater fra valget i papiravisa påfølgende dag.

– Tidligere jobba vi på spreng og utsatte deadline så lenge som mulig for å få avisa med nattferjene. Likevel var ikke nødvendigvis alt klart dagen derpå. Nå satser vi på å gi folk ei god sending og sørge for at vi kan rapportere øyeblikkelig på linje med andre.

For den som foretrekker papiravisa vil det onsdag være full oversikt over valget, med tall kommentarer og analyser.