De siste årene har regjeringen delt ut momskompensasjon til idrettslag til lag og foreninger som bygger idrettsanlegg. Ordningen begynte i 2010, og stort sett har regjeringen delt ut full kompensasjon.

Dramatisk overraskelse

Dermed var overraskelsen stor da idrettslagene fikk beskjed om at de kom til å få avkortning i 2014. I år får de bare tilbake 58 % av pengene.

Dette gir dramatiske konsekvenser for idrettslag over hele landet, også på Søre Sunnmøre. Både VTI og Bergsøy IL har i det siste investert i nye lokaler. I Volda har de fått sin lenge etterlengtede Mørehall, mens Bergsøy har fått et nytt klubbhus. Nå må begge idrettslagene belage seg på å betale én ekstra million hver i merverdiavgift.

– Nei, nå må vi jo finne en måte å finansiere dette på, forklarer Tom Bedderi, daglig leder i Bergsøy IL, til Nærnett.no.

Vil påvirke daglig drift

Han synes ikke noe særlig om at klubben nå ikke får kompensasjon for hele beløpet de har søkt om. Bergsøy IL hadde regnet med å få tilbakebetalt 2,2 millioner kroner, men dersom kulturministeren får det som hun vil, må Tom Bedderi og de andre se langt etter de pengene.

– Én million kroner, det er en betydelig sum, så det er klart det vil påvirke hvordan vi driver klubben på daglig basis, mener Bedderi.

Leder i Volda idrettsråd, Johann Roppen, er enig i det Bedderi sier, men legger til at de langsiktige konsekvensene kanskje er aller verst.

– Dette er en skikkelig kalddusj for alle som vurderer å bygge idrettsanlegg, utdyper Roppen.

Krav fra Iversen

Lørdag 13. september gikk Voldaordfører Arild Iversen ut i Møre og krevde 100 % momskompensasjon. Det førte til at lederen for Finanskomiteen (Krf), Hans-Olav Syversen, sendte inn et skriftlig spørsmål til kulturminister Thorhild Widvey der han spurte om det var muligheter for at idrettslagene kunne bli kompensert fullt ut senere.

19. september kom svaret til ministeren: nei.

Likevel tror hverken Roppen eller Bergsøy at slaget er tapt.

– Siste ord i saken er ikke sagt. Politikerne må snart begynne å skjønne hvor store konsekvenser dette gir, utbryter Johann Roppen.

Bergsøy har i likhet med Roppen bedt ordføreren om hjelp, og mener også at han har fått det.

– Jeg har fått inntrykk av at Arnulf Goksøyr tar oss på alvor. Nå håper jeg bare at den politiske viljen er stor nok til å endre på dette.

Strakstiltak

En annen og mye mindre klubb har blitt kanskje enda hardere rammet. Haddal IL i Ulstein kommune har kanskje rundt 90 aktive medlemmer. De har nylig fått seg ny kunstgressbane, noe som selvfølgelig kostet en del. Men ordningen rundt rundt momskompensasjon ved bygging av idrettsanlegg gjorde finansieringen lettere. Så kom sjokkbeskjeden:

– Vi hadde møte i forrige uke, og vi må sette i gang strakstiltak, forklarer Cato Eiksund Rogne.

Han er leder i Haddal IL og må nå forberede seg på å be banken om lån. De har fått garanti fra kommunen, men nå som de plutselig må betale 650.000 kroner ekstra er situasjonen en ganske annen.

– Som å delta i et lotteri

– Dette setter oss i en vanskelig situasjon. Vi må få inn disse pengene, så nå må vi vel prøve å få inn nye sponsorer. Dette kom som en overraskelse for oss.

Rogne forklarer at alt går på dugnad i en liten klubb som Haddal IL. Dermed har de ikke den samme muligheten til å påvirke saker politisk, slik som større klubber har. Uansett er han klar på at han ikke er fornøyd med ordningen.

– Det er jo som å delta i et lotteri. Dette er veldig fortvilende for oss.

Denne saken er et samarbeid mellom smp.no og journalistutdanninga i Volda.

Johann Roppen har ikke gitt opp kampen om momskompensasjon. Foto: Petter Winther