Fredag braker det løs med første dag av Jugendfest, med blant andre Tiesto, Highasakite og TNT.

Festivalen avsluttes lørdag kveld med den norske verdensstjerna Kygo på scena.

Nytt av året er Minijugend på dagtid lørdag, der barn og ungdom er målgruppen.

Venter 35.000 på CLS

– Totalt vil 35.000 mennesker være innom i løpet av 30 timer. Vi har aldri solgt så mye billetter før. Det er rekorder på alle bauger og kanter, forteller Lars Berg Giskeødegård i Momentium.

På Minijugend alene blir det omlag 11.000 små og store som vil oppleve festivalstemning med Marcus og Martinus, Freddy Kalas, Sval og Gnist barnekor.

Ålesund Live på Sørsida

Jugendfest ble arrangert første gang i 2008 på St. Olavs plass i Ålesund sentrum, der festivalen holdt til i flere år.

foto
Nytt festivalområde Ålesund Live ble i år holdt på Sørsida. Dette er den minste av Momentiums festivaler. Å legge store Jugendfest dit, er det usikkert om går an, mener arrangørene. Foto: Staale Wattø

Siden flyttet den til Color Line Stadion. I år var det meningen at Jugendfest skulle tilbake til Ålesund sentrum, da på Sørsida - men arrangørene ombestemte seg.

Ålesund Live, den minste av Momentium-festivalene, ble avholdt på Sørsida for første gang tidligere i sommer - etter å ha flyttet fra Sankten.

Da med et publikum på rundt 3.000 - 3.500 begge dager.

Erfaringene derfra, og det at Jugendfest nå har vokst seg enda større, gjør at arrangørene har bestemt seg for å holde denne festivalen på CLS.

– Vi fortsetter med Jugendfest på CLS, sier Lars Berg Giskeødegård.

– Erfaringene med Sørsida var i og for seg positive. Men å skalere opp Ålesund Live-nivået fire-fem ganger, og rigge til Jugendfest der, er vi usikre på om egentlig går an, sier han.

Må dele Sørsida med turismen

Havneområdet nedenfor Rutebilstasjonen på sørsida brukes i festivalsesongen også mye av reiselivsnæringen, da cruisebåtene legger til ved kaiene der.

– Så stor Jugendfest nå er blitt, så må vi bruke ei uke på rigging. Når det samtidig er så mye annet som foregår på Sørsida, med turister og alt, så ville det ha blitt ei veldig stor utfordring å ha Jugendfest der samtidig, sier Giskeødegård.

Han forteller at de skal ta en endelig beslutning om lokalisering av Jugendfest i årene fremover i september. Men det er ingenting som tyder på at vi flytter Jugendfest fra CLS neste år eller de nærmeste årene fremover, ifølge Giskeødegård.

Arrangørene har allerede startet forberedelsene til Jugendfest 2018. På lørdag sleppes en av headlinerne til neste års festival, og da starter også billettsalget for neste års happening.

Under 100 billetter igjen

Men først og fremst gjelder det nå å glede seg til årets Jugendfest, og til Minijugend for de mange som skal dit, sier Giskekødegård.

Sistnevnte ble utsolgt allerede i februar. og i skrivende stund er det under 100 festivalpass, lørdagspass og fredagspass igjen til Jugendfest.

– Dette blir fantastisk. Og værmeldingene ser mye bedre ut nå, enn for noen dager siden. Det er bare å glede seg, sier Giskeødegård.

foto
Til sitt tiårsjubileum har Jugendfest virkelig slått på stortromma, hva gjelder både program og størrelse på festivalen, sier Lars Berg Giskeødegård. Foto: arkivfoto: Staale Wattø