Moods of Norway får 10,95 millioner kroner over fire år til integrasjon av refleks i moteklær.

Optimar Stette får fire millioner kroner over fire år til automatisk pinnebeinfjerning fra fersk og tint fiskefilet.

Seaside i Stranda er vil utvikle robotvasking av fiskeforedlingsmaskiner og fiskelakterier. Til det får de 5,8 millioner kroner fra 2015 til 2017.

Mens Ekornes vil innføre banebrytende robotsøm på stresslesser. De får 10 milloner kroner fra 2015 til 2018.

I alt 450-500 millioner kroner ble lyst ut til forskningsbasert innovasjon i bedrifter gjennom Forskningsrådets BIA-program, Brukerstyrt innovasjonsarena.

Les også: Ekornes får 10 milloner kroner av Forskningsrådet

Omstillingsvillig næringsliv

- Her ser vi konturene av et nytt, omstillingsvillig og nysgjerrig næringsliv. Forskningsrådets BIA-program er et vidtfavnende tilbud til små og store innovative bedrifter. Prosjektene kommer fra mange ulike bransjer og temaene spenner bredt, sier Arvik Hallén, adm.dir. i Forskningsrådet.

Han mener en rekke av de nye innovasjonsprosjektene vil bidra til et grønt skifte.

- BIA-programmet er et viktig verktøy for langsiktig fornyelse og verdiskaping i næringslivet. Det er gledelig at søkningen fra næringslivet til BIA-utlysningen har vært stor og med så høy kvalitet.

-  Kvaliteten til prosjektene er veldig høy og mange støtteverdige prosjekter vil få avslag selv om BIA har fått 70 millioner kroner mer å rutte med i det siste statsbudsjettet, sier han.

Følg smp.no på Facebook

Optimistisk på vegne av næringslivet

– Norsk næringsliv må forberede seg på omstilling og få flere bein å stå på. Jeg er glad for at Forskningsrådets BIA-program har kunnet tildele så mye som 6XX millioner kroner. Det viser at det er mange gode søknader fra norske bedrifter. Tildelingen gir grunn til å være optimistisk på vegne av næringslivet, sier næringsminister Monica Mæland.

Hun mener dette vil bidra til et grønt skifte i næringslivet og styrke konkurransekraften for norske bedrifter. Målet er at flere bruker forskning og utvikling for mer effektive prosesser og avansert teknologi som reduserer miljøavtrykket.

– Jeg synes det er utrolig bra at flere små selskaper med innovative løsninger har nådd opp i den harde konkurransen. Det viser at brukerstyrt innovasjonsarena møter behovene for små og store norske bedrifter som bruker forskning og innovasjon til verdiskaping, sier hun.

Moods of Norways gründer, Simen Staalnacke, kan glede seg over nesten 11 millioner kroner i forskningsmidler.