I faktaboksen på siden (nederst på mobil) kan du lese Kripos sine beste råd mot nettovergrep.

De tar kontakt på Instagram, Facebook eller spillsider. Uskyldig, til å begynne med. Barna tror de snakker med jevnaldrende, og diskuterer sminke, mote, klær og ufarlige ting. Etter hvert blir relasjonen tettere.

Bak dataskjermen kan det skjule seg voksne med helt andre intensjoner.

Omfattende

– Vi ser stadig flere barn som har blitt utsatt for overgrep på nett, sier Ingrid Heggli, leder for Barnehuset i Ålesund.

Ofrene er helt ned i tiårsalderen, og mange saker er omfattende. Én overgriper kan sitte på andre siden av landet og ha kontakt med hundrevis av barn.

foto
På Barnehuset avhøres barn opptil 16 år i forbindelse med straffesaker. Her har barn helt ned i ti år blitt avhørt om overgrep på nett. Foto: Nils Harald Ånstad

Slik som overgrepssaken der en 50 år gammel lærer ble dømt til 12 års forvaring for overgrep mot 106 barn. Han ble tatt etter at en mor på Nordvestlandet oppdaget datteren (12) sin naken foran dataen.

De fleste barna trodde de chattet og utvekslet bilder med en jevnaldrende jente.

– Før kunne man tenke at det var «noe spesielt» med barna som blir lurt på nettet, men dette er helt vanlige ungdommer, som tror de snakker med andre ungdommer. De blir forelsket, og mange opplever at de har en ekte relasjon, sier Heggli.

Groomer

Overgriperne er tålmodige. De utnytter mekanismer som barn skal respondere positivt på.

Etter hvert får de dem til å sende bilder eller filmer, som de så bruker til å true til seg mer.

– De truer med at hvis du ikke tar bilde av deg selv mens du fingrer deg, eller stikker ting opp i tissen din, så vil de legge ut nakenbildet, sier Heggli.

foto
– Barn har ikke forutsetninger til å forstå at noen kan lure dem på den måten, sier Ingrid Heggli. Foto: Staale Wattø

Mange føler skam og skyld, og tør ikke fortelle foreldrene hva som har skjedd.

– Det er viktig at unge føler de kan snakke med foreldrene om dette, sier Barnehus-lederen.

Stor økning

Tall fra Politidirektoratet viser at antall anmeldte saker som går på seksuelle handlinger med barn har økt med 36 prosent fra 2014 til 2015. Dette omhandler blant annet «den som forleder barn under 16 år til å utvise seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd».

– De fleste av disse gjelder barn som blir lurt til å kle av seg/opptre seksuelt foran webkamera, skriver kommunikasjonsrådgiver Axel Wilhelm Due i Kripos i en e-post.

Tallene stemmer med det Kripos observerer: En stor økning i saker hvor barn er seksuelt misbrukt på nett.

Due mener det er flere årsaker til dette. Flere Internettbrukere betyr både flere overgripere og ofre, og endring i teknologi gjør det enkelt å komme i kontakt med barn på ulike tjenester. Samtidig har også denne typen kriminalitet blitt høyt prioritert.

– De fleste sakene blir ikke anmeldt, men det er politiet som avdekker dem, skriver Due.

Å miste kontroll

Å sende nakenbilder eller lettkledde bilder av seg selv er blitt en relativt vanlig del av norsk ungdomskultur.

I Medietilsynets ferske «Barn og medier 2016»-undersøkelse svarte hver tiende ungdom mellom 13 og 16 år at de har sendt nakenbilder av seg selv det siste året.

foto
Fire av ti jenter på 16 år har fått uønskede seksuelle kommentarer på nett, og hver tiende ungdom av begge kjønn har sendt nakenbilder, viser Medietilsynets Barn og medier-undersøkelse.

Å vite at intime bilder er på avveie er en stor belastning, forteller Heggli ved Barnehuset.

– Det er en alvorlig psykisk belastning fordi du aldri blir helt ferdig med det. Du har ikke kontroll på det, sier Heggli.

– Det er barn som googler seg selv hver dag. De er redde for hva som kan dukke opp.

Foreldreansvar

Barnehus-lederen mener foreldrene med snakke med barna om dette.

– Det er også en risiko å la sønnen min sykle til skolen, men jeg har lært ham at han må sykle på kanten, og ha på seg hjelm, sier hun.

Slik er det med nettvett også.

– Barna må lære seg at det er en risiko, men at de må ta forholdsregler for å minimere dem, som for eksempel å aldri sende nakenbilder av seg selv eller kle av seg foran kamera.

foto
Skam har satt fokus på ulovlige nakenbilder. – Selv om det ikke er helt det samme, så er det i alle fall beslekta. Det handler om at slike bilder av barn er straffbart.

Roser Skam

Hun slenger seg på hyllesten av «Skam». Selv har hun ikke sett serien, men fått med seg klippet der Noora konfronterer Nico om at nakenbildet han har tatt av henne er barneporno.

Du har kanskje oversikt over om barnet ditt blir mobbet. Men har du oversikt over om barnet ditt mobber andre?