Det var i årets første uke at Knut Fylling (FrP) adresserte rådmanen og ville vite ha en redegjørelse for påståtte 600.000 kroner som skal ha gått til konsulenthjelp – allerede før arbeidet med å oppruste trappene har kommet ut på anbud.

Nå har rådmannen fått en oppsummering fra sine ansatte. Der blir det bekreftet at de har hatt utgifter til geolog på 195.000 kroner, 320.000 kroner til planleggingskostnader hos Nordplan, og 105.000 kroner til en lyskonsulent. De signaliserer også at det vil bli bruk for nye 200.000 i konsulenthonorar før anbudet er i havn.

Ikke fornøyd

– Jeg ser at de har gjort rede for pengene, og vil bruke enda mer. Jeg mener fremdeles at det ikke henger på greip, sier Fylling, og understreker at det ikke var en storstilt oppgradering av trappene som var bestillingen fra politikerne.

– Vi ventet oss en nøktern oppussing etter de skadene som trappa er påført opp gjennom årene. Men ett eller annet sted i systemet er det noe som svikter, og man begynner å bruke penger ukontrollert, sier Fylling.

– Men trappa er et viktig monument, bør man ikke benytte anledningen til å gjøre det skikkelig?

– Det er klart den må oppgraderes. Men hvis vi skal fortsette å bruke penger på denne måten har vi snart ikke råd til noe som helst, sier Fylling.

Nøkternt

Rådmann Jarle Bjørn Hanken mener at de tallene som er lagt fram ikke gir grunnlag for noen videre redegjørelse eller gransking.

I dokumentet fremkommer det blant annet at de 6 millionene som er bevilget til prosjektet trolig blir for lite, og at kostnadsoverslaget er økt med 2,2 millioner. Eventuelle tiltak for å redusere kostnadene i prosjektet bør først gjøres når tilbudsprisene kommer inn, er Nordplans råd. Ellers kan det bli dyrt å få dem inn i prosjektet i ettertid.

Ellers beskriver Nordplan prosjektet som nøkternt. Etter at geolog har vært på stedet er det slått fast at 361 av 418 trinn må støpes på nytt.

<strong>Krav:</strong> Knut Fylling (Frp) kravde en redegjørelse fra rådmannen.
<strong>Greit:</strong> Rådmann Jarle Bjørn Hanken mener det er redegjort for pengebruken. Arkivfoto Foto: Staale Wattø