- Vær så god, forsyn dere med kake, sa Charlotte Gjerde, da Hjelpegruppa ble kjørt offisielt i gang i de nye lokalene, som ligger i den tidligere Tollboden, på kaien like ved Rutebilstasjonen i Ålesund.

I verdens rikeste land, der vi vasser i penger, olje og fisk, skulle man tror at vi alle har nok av alt vi trenger. Men slik er det ikke, forteller Charlotte Gjerde og hennes gode hjelpere.

- Vi har gitt hjelp så langt unna som i Stranda og Sykkylven. Det er mange som har behov for litt ekstra, om ikke annet så i en liten periode, forteller hun.

Klær, mat og sko

I styringsgruppen sitter også Kirsti Møller Skjønberg, Inger Lise Rysgård, Pål Fivelstad og Synnøve "Zinna" Muren. Alle jobber dugnad, med foreløpige åpningstider hver mandag, tirsdag og torsdag mellom klokken 15 og 18.

De er interessert i alt av klær, sko, tørr eller frossen mat og såpe og slike ting. Maten må ikke være åpnet og heller ikke utgått på dato. På åpningsdagene er det både inn- og utlevering av varer. Hjelpegruppen har folk som kan hente og bringe, men kan ikke sende.

De nye lokalene er pusset opp på dugnad. Rundt om på golvet står klesstativ fulle av klær. Langs veggene er det hyller med klær i mange farger, størrelser og varianter. I hyllene er det også kaffe, hermetikk og annen tørrmat, og i store frysere både kjøttdeig og annen middagsmat.

Faste hjelpere

Charlotte Gjerde forteller at den siste tiden har det strømmet på med gode og faste hjelpere. Hjelpegruppa hjelper de som trenger hjelp.

- Allle stiller opp gratis. Mange vet hvordan det er å ha det vanskelig, kanskje bare en liten periode av livet, forteller en av de frivillige.

Hjelpegruppe for Ålesund og omegn har fått formidabel oppslutning på Facebook. Tirsdag hadde gruppen nesten 4400 medlemmer, som må være godkjent for å slippe til. Det er en del av opplegget i en lukket gruppe.

Vi brisker oss gjerne med våre beste sider, på Facebook og andre steder, men fattigdom er skambelagt og noe vi helst holder for oss selv. For noen er problemene så store og uoverkommenlige at de ikke orker å åpne regningskonvoluttene. Kanskje er det barna som lider mest.

De som er i en vanskelig situasjon kan kontakte gruppa anonymt.

Lyst og fint

Ingen ting er mer på sin plass enn at Charlotte Gjerde sto for åpningen. Det var hun som fikk ideen og hittill har hun drevet hjemme i kjelleren, men der ble plassen fort for liten.

Gruppa er nå på plass i andre etasje av Tollboden, i den enden som venter opp mot Rutebilstasjonen. Der er det lyst, fint og mye plass.