SUNNMØRE TINGRETT (smp.no): Mens aktor la ned en påstand om 16 års fengsel, la den tiltaltes forsvarer ned påstand om sju års fengsel for den tiltalte i Ulstein-saken.

- Min klient ringte politiet selv, la alle kortene på bordet umiddelbart, og har vist anger, sa forsvarer Torgeir Hovland Langva under sin prosedyre i Sunnmøre tingrett onsdag.

Dom i saken vil bli avsagt fredag 28.mars klokka 14.

Ba om å få ordet

Tilalte selv ba om ordet mot slutten av rettssaken i dag, etter at forsvareren hadde lagt ned sin påstand.

- Jeg har aldri ment å gjøre så stor skade eller ta noens liv.

- Jeg har ingen grunn til å ta et annet menneskes liv. Det finnes ingen unnskyldning for å ta et annet menneskes liv, sier tiltalte.

- Jeg ber om unnskyldning overfor Preben og min familie, sa han før rettsforhandlingen ble avsluttet.

Hevder det skjedde i affekt

Hans advokat, Torgeier Hovland Lanva, mener det ikke forelgger særdeles skjerpende omstendigheter, og hevder drapet skjedde i en plutselig «blackout».

- Slik jeg oppfatter det, så avsluttet tiltalte volden og så snart han ble klar over hva han hadde gjort, gjorde han hva han kunne for å begrense skaden. Han ringte selv politiet. Det er tydelig at han handlet i affekt, sa Langva.

Les også: Aktor vil ha 16 års fengsel

- Det har i denne sak ikke vært tvil om at saken omhandler en gjerningsmann som har forvoldt en annen persons død, men hvilken lovanvendelse som skal benyttes. Der er jeg uenig med aktor, sa Langva.

Han pekte på at det er påtalemyndigheten som har bevisbyrden i saken, og at den tiltalte har erkjent straffskyld for legemsbeskadigelse med døden til følge, ikke for paragrafen som gjelder særdeles skjerpende omstendigheter (straffelovens paragraf 233 2.ledd).

Visste ikke at Dimmen var der

- Det må være bevist ut over rimelig tvil at skadevolder visste at skadeutfallet ble døden, sa forsvareren under sin prosedyre onsdag.

- Man kan ikke sitte her i dag, i rolige former, og gjøre seg tanker ut i fra det vi vet nå, om hva tiltalte måtte mene kunne skje, sier forsvarer Torgeir Hovland Langva.

- Da han kommer hjem, hører han ingenting og setter seg i carporten for å drikke. Han hadde ingen grunn til å tro at Preben var hos dem, det hadde samboeren også sagt at han ikke var, sa forsvareren.

- Tiltalte mistet besinnelsen da han så Preben og sønnen i sin seng. Han har forklart at han hentet en flaske og fikk blackout. Bevismessig må det legges til grunn at det var synet som møtte tiltalte som utløste volden, hevdet forsvareren.

- Ikke skjerpede omstendigheter

Forsvareren mener det ikke er bevist at tiltalte og samboeren snakket sammen i flere minutter både i gangen og inne på soverommet før volden skjedde. Bevismessig må en gå ut ifra at det hele skjedde raskt, sa Langva i sin prosedyre.

- Jeg vil legge ned påstand om frifinnelse for tiltalens post 1 om brudd på straffelovens paragraf 233 2.ledd (særdeles skjerpende omstendigheter). Men det betyr ikke at jeg ikke mener at min klient ikke skal straffes. Jeg vil legge ned påstand om at han dømmes etter straffelovens paragraf 229, sa forsvarer Torgeir Hovland Langva.

- Barnet lå riktignok i senga og han flyttet seg. Det er ikke fremkommet opplysninger på at han har observert og fått med seg det som skjedde, sa forsvareren.

Langva krevde at tiltalte dømmes etter paragraf 229 3. straffalternativ til fengsel i 7 år.

Bestred erstatningssummen

Dersom tiltalte ikke dømmes etter skjerpende omstendigheter-leddet i paragraf 233, vil det medføre mindre erstatningssum, påpeker Langva.

Påstanden fra forsvareren på dette punktet ble at tiltalte må frifinnes for post 1 og for øvrig behandles på mildeste måte. Samt at han dømmes til å betale oppreisningserstatning etter rettens skjønn.

Dette fikk aktor Jogeier Nogva til å be om ordet:

- Vi er tydeligvis uenige om en del ting. Rettspraksis er ferskvare og forsvarer viser til en del eldre saker, sa aktor.

Smp.no følger saken i denne direktebloggen: