Den norske satellitten AISSat-3 er sannsynligvis tapt, melder Norsk Romsenter.

Kystverket og Norsk Romsenter skjøt opp AISSat-3 klokken 06.41 i dag tidlig. Oppskytingen skjedde fra russisk jord. Norsk Romsenters vurdering er at det per nå er lite sannsynlig at AISSat-3 vil komme inn i en operasjonell bane.

AISSat-3 skulle erstatte sine forgjengere 1 og 2, som har gjort tjeneste i rommet siden henholdsvis 2010 og 2014. AISSat-3 er i sin helhet finansiert av Kystverket.

Den norske maritime overvåkingen til havns vil fungere godt til tross for tapet, opplyser Kystverket. En ny satellitt, NorSat-3, er under bygging, med plan om å settes i bane i 2019/2020.

– Ved å ha flere AIS-satellitter operative samtidig, blir vi mindre sårbare for teknisk feil, forklarer senioringeniør Bjørnar Kleppe ved Kystverkets hovedkontor i Ålesund. – Samtidig får vi hyppigere oppdateringer, og dermed et enda bedre og mer korrekt trafikkbilde.

– Norge har store havområder. Det er viktig for oss å gjøre det vi kan for å ivareta sjøsikkerheten også til havs, sier avdelingsdirektør ved Kystverkets hovedkontor, Arve Dimmen. Kostnadene fra norsk side skal være rundt 18-19 millioner kroner.