Onsdag er det nøyktig ett hundre og femti år siden Johan Henrik Schlyder kom flyttende fra Bergen med sin urmakerkompetanse, og startet butikk i Ålesund.

I dag driver Mette Schlyder og Bente Schlyder Knutsen med både ur og optikk, og lokalet er et steinkast fra der onkelen til bestefar startet. Men en ting er uforandret, hevder de:

– Vi lever av å ta godt vare på kundene. Det er vår måte å møte prispresset fra nettbutikker og billigkjeder.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

Nytt fokus

I Kongens gate har de holdt til siden 1907. Butikken klarte seg gjennom de vanskelige krigsåra, da både briller og klokker var sjelden vare.

– De levde på å reparere gammelt, men så snart krigen var over dro de ut for å hamstre nye varer, sier Mette, som sier at mye har forandret seg i yrket bare i løpet av de siste årene.

– Nå er det en tre års høgskoleutdanning bak tittelen optiker. Tidligere var det sterkt fokus på det håndverksmessige. I dag handler det like mye om et helseperspektiv, for vi er ofte de første som møter pasienter med øyesykdommer eller skader, og henviser videre til øyelege, sier hun.

Familieoptiker

Lange røtter fører med seg enkelte fordeler, rent markedsmessig. Schlyder har vært «familieoptiker» for mange i Ålesund, sier Mette.

– Nye generasjoner fra de samme familiene kommer igjen og igjen, og det er vi selvfølgelig veldig glade for, sier hun.

Da Sunnmørsposten er på besøk sitter latteren løst mellom de tre i betjeningen og kundene. Det er ikke uvanlig, sier Mette Schlyder.

– Vi har jo ikke all verdens plass her inne, og kommer tett på kundene. Da nyter vi godt av den gode stemningen, for vi har det virkelig kjekt på jobb, sier hun.

Eldst?

Familiebedriften er også glad for at det livner til i Kongens Gate.

– Nå har vi jo fått flere butikker og restauranter lenger borte i gata, og tilstrømningen øker. Det er en myte at gågata er folketom, sier Mette Schlyder.

Om de er byens eldste butikk? Se det er de ikke sikre på - men kanskje vet leserne?

Følg smp.no på Facebook