– Vi har kalt inn til ekstraordinært styremøte mandag. Temaet er Nordøyvegen, sier Stranda-ordfører og styreleder i regionrådet, Jan Ove Tryggestad (Sp).

– Jeg vil nå be alle parter om å roe seg ned, sier Tryggestad.

Om han lykkes med det gjenstår å se. Verken Volda, Ørsta, Ulstein eller Herøy er representert i styret i regionrådet.

Bakgrunnen er at i slutten av forrige uke var alle ordførerne på Søre Sunnmøre samla til møte. Debatten fra møtet ble oppfattet som en anbefaling til fylkespolitikerne om å stoppe byggingen av Nordøyvegen.

Kule varmt

Da gikk det en kule varmt hos Sandøy-ordfører Oddvar Myklebust (Ap). I en rasende mail til Volda-ordfører Jørgen Amdam (Ap) kom Myklebust med utsagn som kunne tyde på at nye Ålesund kommune ville trekke støtten til sjukehuset i Volda, om ikke Amdam støttet Nordøyvegen.

– Om det er omkamper som er agendaen så er det bare å stå på, vi har mange slike kamper å kjempe, ikke minst på sjukehus-siden. Regner med at Volda er avhengig av den velvillig nye Ålesund kommune, skriver Sandøy-ordføreren.

Og fortsetter:

– Må si rett ut det var med stor skuffelse og ikke lite sinne jeg leste om samlinga av ordførere. Det er også med undring vi i nye Ålesund ser egoismen som rår i søre luten, var beskjeden fra Myklebust til partifelle Amdam.

Nå moderer han seg.

– Vi må stå sammen om det vi har her i regionen. Det var ikke meningen å true med å trekke støtten til sjukehuset, sier Myklebust når Sunnmørsposten tar kontakt.

Realistiske tall

Han lot seg provosere over at ordførerne på Søre Sunnmøre gikk ut med dette før tallene ligger på bordet om hvordan fylket har tenkt å dekke inn overskridelsen på Nordøyvegen.

– De bør vente med å komme med krasse uttalelser når vi ennå ikke har tallene på bordet, og vi kan se hvordan Nordøyvegen skal finansieres, sier Myklebust.

Volda-ordfører Jørgen Amdam fastholder at ordførerne ikke har sagt ja eller nei til Nordøyvegen, men at de vil ha det han kaller en realistisk vurdering av kostnadene med prosjektet.

– Jeg gjør oppmerksom på at vi ordførerne på søre ber om at alle konsekvensene kommer fram, ikke bare de lokale, men også for resten av fylket som kan komme ved en sterkt forverret fylkesøkonomi. Vi tar ikke standpunkt nå for eller mot vegen, men ber om realistiske vurderinger, er svaret fra Amdam til Sandøy-ordføreren.

Skjønner frustrasjonen

Ålesund-ordfører Eva Vinje Aurdal prøver å roe gemyttene. Hun understreker at spørsmålet om Ålesund kommunes syn på sjukehuset i Volda aldri har vært diskutert i fellesnemnda som skal skru sammen den nye kommunen.

– Det har aldri vært diskutert. Men jeg ser ikke noe nå som tilsier at Ålesund kommune vil endre synet på at Sunnmøre skal ha to sjukehus.

– Men Myklebust bruker «vi» i mailen til Amdam. Han snakker altså på vegne av nye Ålesund?

– Jeg skjønner godt frustrasjonen til Oddvar. Det var ingen grunn for ordførerne på Søre Sunnmøre å gå ut med et syn på Nordøyvegen all den tid vi ikke har tall på bordet om hvordan en skal dekke inn den overskridelsen som er kommet. Nå må vi roe oss ned og vente på at hele finansieringen av Nordøyvegen ligger på bordet, sier Aurdal.

– Vi ber om at alle konsekvensene ved å vedta Nordøyvegen kommer fram, sier Volda-ordfører Jørgen Amdam. Foto: Staale Wattø
Leder i Sunnmøre regionråd, Stranda-ordfører Jan Ove Tryggestad. Foto: Bjørnar Torvholm Sævik
Ordfører i Sandøy, Oddvar Myklebust, tente på alle pluggene da søre-ordførerne kom med signal om at de var mot Nordøyvegen. Foto: Staale Wattø