Ved åpningen til Korsatunnelen i Ålesund sentrum var det samla over hundre mennesker fredag formiddag. Like før klokka elleve har de trukket kølapp. Nå skal det nemlig deles ut mat, slik det gjøres hver fredag formiddag.

Selv om utdelinga skjer hver fredag, er denne datoen ekstra spesiell. Det er nemlig nøyaktig ett år siden krigen i Ukraina starta.

Gradestokken viser to plussgrader, men ifølge yr føles det som tre minus. Det kommer frostrøyk ut av munnen til folk, og de fleste er godt pakka inn i boblejakker, luer og skjerf.

Mange ukrainske flyktninger møter opp hver fredag for å få mat. De siste gangene har det vært over 100 personer som kommer. Foto: Staale Wattø

I køa står både enslige og par. Unge og gamle. Noen har barna sine i armene. De fleste har med seg noe å ha maten i – poser, nett eller trillebag. Mange av dem har varma seg på suppe fra Suppebilen før utdelinga begynner.

Google Translate

Iryna Starushcenko er én av de som står i køa. Hun bor i Ulsteinvik, og tar båten til Ålesund hver fredag for å få mat.

– Jeg har vært i Norge siden august i fjor, forteller hun. Iryna snakker ikke engelsk, og kan bare noen få ord på norsk. Vi får intervjue henne ved å bruke Google Translate på telefonen. Det har blitt en viktig kommunikasjonsmetode for mange flyktninger.

Iryna bruker Google Translate for å snakke med folk. Det er sånn vi får gjort intervjuet. Foto: Staale Wattø

– Jeg kommer fra Mariupol, og kom til Norge sammen med sønnen min. Han er 33 år og bor i Fosnavåg nå, sier Iryna videre, på ukrainsk.

I Ukraina har hun familie både i Tsjernivtsi og i Mariupol. Blant annet en niese og en eksmann. Dem holder hun kontakten med.

Unge og friske gutter har dødd

– Jeg holder meg oppdatert på hva som skjer i Ukraina. Det er en veldig vanskelig situasjon vi er i, sier hun.

Iryna håper og tror at krigen snart er slutt, og at Ukraina vinner mot Russland.

– Vi har lyst å leve som før, men det kan selvfølgelig ikke bli akkurat som før. Mange unge og friske gutter har dødd. Hver eneste familie har smerte, men vi er sterke, sier hun gjennom oversettelsesappen.

Fredag 24. februar ble det flagga med ukrainsk flagg utenfor Ålesund rådhus. Ett år etter at krigen starta. Foto: Staale Wattø

Livet i Norge har hun ingenting å utsette på.

– Jeg vil takke alle nordmenn for støtten og hjelpen. Vi har blitt tatt godt vare på. Vi vil aldri glemme hvordan verden støtter oss i denne krigen, sier Iryna til slutt.

Så er det hennes tur i køen. Hun har nummer 32, og er forholdsvis langt fram. Hjelperne står klare med brød, frukt og grønt, Biola, vaniljesaus, kesam, egg, frokostblanding og alle mulige slags dagligvarer. Alt er donert fra bedrifter i området.