Solbergs ektemann Sindre Finnes satset på kursfall på Oslo Børs i dagene før Solberg-regjeringen innførte nye koronainnstramminger i september 2020.

Solberg mener at dette ikke gjorde henne inhabil.

Hun viser blant annet til at man ikke er inhabil under behandling av nivået på inntektsskatten, og at bønder ikke er inhabile under behandlingen av jordbruksoppgjøret.

– Etter det jeg har forstått fordi slike beslutninger anses å være overordnede, av generell karakter og angår mange, skriver Solberg.

Tar forbehold

Hun påpeker også at endringene i tiltaksnivå under pandemien fikk store konsekvenser for mange mennesker. Og at noen næringer tapte på tiltakene, mens andre, deriblant varehandelen opplevde økt omsetning.

– Mange tilpasset sine posisjoner i finansmarkedene i tråd med egne forventninger til den økonomiske utviklingen. Jeg gjør for ordens skyld også oppmerksom på at mange av de store selskapene på Oslo Børs er vel så eksponert for den globale økonomiske utviklingen som for den norske, skriver hun.

I brevet svarer Solberg på en rekke spørsmål hun har fått fra komiteen om habilitetssaken rundt ektemannens aksjekjøp. Flere steder tar hun fremdeles forbehold om at opplysningene hun gir komiteen er fullstendige.

Solberg: – Svært lei meg

– Ut fra det jeg kjenner til i dag er det ikke flere saker hvor jeg konkluderte med at jeg burde ha bedt om råd for å vurdere min habilitet på bakgrunn av den kunnskapen jeg da hadde om min ektemanns aksjeeierskap, skriver Solberg.

Tidligere i brevet viser hun på nytt til at mannen opererte med to porteføljer for aksjehandel, og at hun bare kjente til den ene av dem.

– Jeg er ikke kjent med at jeg har vært inhabil fordi jeg ikke har hatt tilstrekkelig kunnskap om denne porteføljen, skriver Solberg.

– Jeg er svært lei meg for at jeg har behandlet saker som statsminister hvor jeg var inhabil, skriver Solberg avslutningsvis.

– Burde ha gravd mer

Høyre-lederen gjentar at det er hennes ansvar å avklare sin egen habilitet, men at hun og ektemannen hadde en enighet hvordan han skulle opptre.

– Frem til nylig så jeg ingen grunn til å mistro de opplysningene jeg fikk av min ektemann. Når det i ettertid viser seg at han likevel har drevet omfattende handel i det skjulte, er det klart for meg at jeg burde ha gravd mer enn dette, skriver Solberg.

Hun påpeker at habilitetsreglene er viktige, både for å sikre at de riktige beslutningene blir fattet, men også for at det skal være mulig å ha tillit til at beslutningene blir fattet på riktig grunnlag.

– Denne saken bidrar til å svekke denne tilliten. Det er derfor alvorlig at jeg, selv om jeg på tidspunktet ikke var klar over dette, har deltatt i behandlingen av saker mens jeg har vært inhabil, skriver hun.

- Fremdeles svært alvorlig

Nestleder i kontrollkomiteen, Frode Jacobsen (Ap) sier til NRK at svaret fra Solberg understreker at saken knyttet til henne fremdeles er svært alvorlig.

– Likevel går det fram av brevet at hun ikke tok ansvar for å undersøke om ting var i orden, selv etter gjentatte spørsmål fra mediene, sier han.

Saksordfører Grunde Almeland (V) sier til NTB tirsdag ettermiddag at komiteen nå har vært gjennom flere runder med spørsmål, og at arbeidet går videre mot en høring i november.

– Det gjenstår mye arbeid for komiteen, blant annet en muntlig høring der komiteen får mulighet til å følge opp med ytterligere spørsmål som vi fortsatt ikke har fått klarhet eller kommet til bunns i, sier Almeland.