– Brusdalsvatnet er en Guds gave som drikkevannskilde og vi gjør det vi kan for å beskytte vatnet. Vi setter nå foten ned for ny bebyggelse. Det er min mening at på sikt må E39 enten legges i en ny trasé eller i fjell forbi Brusdalsvatnet. Vi ønsker ikke å spille russisk rulett med denne vannkilden, sier ordfører Eva Vinje Aurdal (Ap) i Ålesund til veier24.

Drenering og rensing

– Det vi har satt i gang for å være «føre var» er en utredning med tanke på en lukket drenering mellom E39 og Brusdalsvatnet, sier regional koordinator for naturmiljø ved Statens vegvesen, Elisabeth Rødland, til Våre Veger.

En ser for seg en dreneringsgrøft i 11–12 kilometers lengde med en rensestasjon, og videre transport av det rensede vannet ut i Ellingsøyfjorden på nordsiden av E39. Brusdalsvatnet ligger på sydsiden.

Årsaken er at renseprosessen ikke vil ta knekken på salt fra veisaltingen. Derfor bør rensevatnet ledes ut i fjorden.

Utredningsarbeidet er snart ferdig. Neste ledd i prosessen vil være en reguleringsplan som normalt tar ett til to år å gjennomføre.

<strong>Brusdalen:</strong> Flere slike skilt er kommet opp langs E136 i Brusdalen. Om uhellet er ute, ring 110, ved mistanke om lekkasjer som kan forurense drikkevannskilden Brusdalsvatnet.
Brusdalsvatnet, Ålesund. Foto: Roger Engvik