– Dette er en anskaffelse som er mye høyere enn terskelverdiene til EU. Det er noe de har vært pliktige til å lyse ut, ikke bare i Norge, men i EU, sier Trygve Moxness i Norges miljøvernforbund - Møre og Romsdal (NMF-MR).

Han sier NMF-MR også for et år siden ba om informasjon om innkjøp fra Slamsug. Blant anna viser han til en e-post sendt kommunen i april 2017.

– Dette er trolig ulovlige direkteanskaffelser, som de har fortsatt med til tross for varselet. Det viser at kommunen, med mindre de klages inn, ikke er villig til å stoppe ulovlighetene, sier Moxness.

Det er miljøbestemmelsene i anskaffelsesloven som er årsaka til at NMF-MR har engasjert seg i saka.

– Når kommunen lyser ut oppdrag er de pliktige til å følge miljøbestemmelsene i anskaffelsesloven. Når kommunen ikke lyser ut, er det umulig å kontrollere om den mest miljøvennlige tilbyderen er valgt, sier han.

– Vi krever at alle anskaffelser skal være miljøvennlige. Når Ålesund kommune ikke etterlever det, lever de i risiko for at vi ser på saka, sier Moxness, som påpeker at kommunen der det er relevant skal vekte miljø med minimum 30 % i anskaffelsesprosesser – noe han mener Ålesund ikke gjør. Han mener det ikke er av relevans at det er snakk om mange små anskaffelser.

– Det er fastsatt i anskaffelsesforskriften § 5-4 at det er «den samlede betalingen» for kommunen som gjelder. Kommunen er pliktig til å lage en rammeavtale på dette, sier han, og understreker at det er kommunen, og ikke Slamsug, sitt ansvar i dette tilfellet å sørge for at EØS-avtalen og anskaffelsesloven etterleves.