— Hva? Skal Hoffmann legges ned? Hvor skal vi da gjøre av oss på torsdagskveldene? Må vi begynne med kahoot i stedet?

Nyheten om at Hoffmann café og bar legges ned ble annonsert av quizmaster Leah Nedregaard, før hun torsdag kveld telte ned til det som ser ut til å bli den aller siste Hoffmannquiz'n, med spørsmål som:

I hvor mange år har kongeparet vært gift? I hvilket land er Tirana hovedstad? Hva heter de tre raske brødrene Henrik, Filip og Jakob til etternavn?

Ble voksen på Hoffmann

Etter ti spørsmål og første runde, er de på delt andreplass denne kvelden, laget som kaller seg for «Hakke dåkke bukka dåkke da»:

Siste quiz med gjengen: Quizmaster Leah Nedregaard helt til venstre. Rundt bordet sitter fv: Ole Martin Bjerknes, Tobias Blindheim, Joakim Bilstad, Audun Furnes, William Hatlen, Maria Furmyr og Are Hatlen. Foto: Gry Støre

— Vi er ikke på quiz hver torsdag, men vi har vært jevnlig på Hoffmann siden vi ble gamle nok til å slippe inn. Her ble vi voksne. At Hoffmann legges ned er faktisk trist, sier Ole Martin Bjerknes og Are Hatlen.

— Du ser jo selv at det er bra med studener her i dag. Torsdagsquizen har vært et populært tilbud for studenter så lenge jeg kan huske. Det finnes flere utesteder i Ålesund, men ingen helt som Hoffmann. Dette er en fin møteplass, mener Ole Martin.

— Hvor blir dere å møtes neste torsdag, når Hoffmann er stengt?

— Ja, si det. Det er en problemstilling vi aldri har måttet håndtere før. Hoffmann har alltid vært her, så lenge jeg kan huske.

— 29 år er faktisk litt lenger enn du har levd?

— Det er lenger enn de fleste som kommer på torsdagskveldene har levd. Ingen her kjenner til et liv uten Hoffmann, så dette blir rart framover. Veldig rart.

— Har dere noen gang vunnet torsdagsquizen på Hoffmann?

— Aldri. Vi gjør det neppe i kveld heller, så da kommer det aldri til å skje. Trist, men sant, konstaterer Are.

En tid for alt

— Å legge ned drifta av Hoffmann er resultatet av en lang prosess. Vi har sett inn i glasskula, og vurdert konkurransesituasjonen i Ålesund i framtida, og funnet ut at dette er rett tidspunkt for å avvikle, sier daglig leder Øyvind Bjørkavåg.

Han har drevet utested i Hoffmannsgården siden starten i 1989. Det har hele tida vært et familieprosjekt, og en livsstil for alle involverte familiemedlemmer.

Bjørkavåg er også daglig leder på Anno restaurant og bar på Apotekertorget.

Beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet

— Å ta vanskelige avgjørelser er ikke lett, men viktig. Konkurransesituasjonen i Ålesund har endret seg bare det siste året, med flere serveringssteder i sentrum, og det er utvikling også på Moa, med kommende nytt utested der. Beliggenheten for Hoffmann i gågata er ikke god nok lenger, sier han, og kaller fjoråret for et vondt år, med et stygt underskudd på rundt 800.000 kroner. I år har Hoffmann levert mye bedre.

— Vi har hatt en fantastisk sommer med mye turister innom, men ellers i året blir det for stille, selv om både quizen og trubadurkveldene er populære. Gata har ikke utviklet seg til fordel for et utested som Hoffmann, og det tar vi konsekvensen av. Vi har en leiekontrakt som går ut om ikke så lenge, så i stedet for å tenke nok en endring og nye investeringer, legger vi ned, og bruker heller ressurser andre steder. Vi blir ikke å feire 30-årsjubileum til neste år. Hoffmann blir bare 29, sier Bjørkavåg.

Avslutter med stil

1. september er det slutt. Avslutningen blir en kombinert trubadurkveld for alle, og en avslutningsfest for nåværende og tidligere ansatte:

— Alle som på et eller annet tidspunkt har jobbet på Hoffmann er velkomne. Det blir ikke noe gravøl, for dette er ingen begravelse. Det er en tid for alt, også for et utested som Hoffmann, sier Bjørkavåg, som framover vil ha fullt fokus på Anno.

Halve livet på Hoffmann

På den siste torsdagsquizen er det to av barna i familien som står i baren: Henrikke (25) og Gustav (18) Bjørkavåg.

— Vi barna har vokst opp med Hoffmann. Jeg har hjulpet til siden jeg var 13 år. Å drifte Hoffmann har vært en livsstil for alle i familien, så det er klart det blir rart å ikke skulle være involvert lenger. Men det blir litt deilig også, å ha flere kvelder fri, sier Henrikke. Etter avslutningsfesten skal hun tilbake til Australia der hun for øyeblikket bor.

— At Hoffmann forsvinner, blir nok et savn for mange i byen. Det blir noe som mangler, selv om det heldigvis finnes andre bra steder å gå her i Ålesund. Hoffmann var først ute med quiz, men andre utesteder har fulgt etter, så også folks quizbehov skal kunne bli møtt i framtida, påpeker Henrikke.

Alternativ nyhet

En av gjestene bryter inn:

— Skal Hoffmann forsvinne? Det tror jeg ingenting på. Hoffmann kommer til å gjennoppstå før noen av oss aner det. Sann mine ord, sier han før han må tilbake til bordet sitt med rett svar: Tirana er hovedstad i Albania.