På sitt første møte i 2017 må formannskapet i Ålesund bestemme hvordan de ulike virksomhetene skal greie å spare 15,7 millioner kroner. Rådmannens forslag går ut på at hjemmetjenester, sykehjem og helse og sosiale tjenester til sammen må stå for vel ni millioner kroner i innsparinger. Resten blir jevnt fordelt.

Omfordeling av ressurser

Da bystyret vedtok budsjettet for 2017, lå det inne en fullmakt til rådmannen om å fordele innsparingene på de ulike virksomhetene, og at formannskapet på sitt første møte skulle få en oversikt over innsparingstiltakene og de konsekvensene disse får.

Helse- og omsorgssektoren er allerede i gang med sparekniven, og ett av de større tiltakene som utredes er omfordeling av ressurser fra institusjoner til hjemmetjenesten, skriver rådmannen.

Når dobbeltrom avvikles, kan ressursene brukes i hjemmetjenesten og nå flere brukere. Det vil etter rådmannens mening bidra til å styrke hjemmetjenestens mulighet til å ta imot utskrivingsklare pasienter og dermed redusere utgiftene til bøter.

Samles på Åse

Et annet tiltak er å samle alle brukere med stor behov for omsorg på «Nye Åse» sjukehjem. Slik kan ressursene utnyttes bedre. På lista over tiltak nevner rådmannen også muligheten for å revidere betalingsregulativet for trygghetsalarmer.

Rådmannen understreker at virksomhetene innenfor helse og omsorg må få mer tid på seg til å utrede konsekvensene av innsparingstiltakene, men at det meste må være klart i løpet av årets fire første måneder.

Skoler og SFO skal spare 2,7 millioner kroner, og summen er jevnt fordelt på alle.

Rådmannen peker på at skolene allerede har svært stramme budsjettrammer, og at innsparingstiltakene vil by på ytterligere utfordringer.

Barnehagene skal spare en million kroner, mens kultur og flyktning må spare 750.000 kroner der flyktning må ta det meste.

Når helse og omsorg har fått de største innsparingskravene, er dette fordi de såkalte KOSTRA-tallene viser at Ålesund ikke er kostnadseffektive nok på disse områdene sammenlignet med andre kommuner.