Gjennom flere år kjempet Erling Okkenhaug en innbitt kamp mot byggingen av brutale betongblokker i sørlandsperlen Risør. Hans engasjement for å bevare mangfoldet i byen har nå blitt dokumentarfilm, som snart blir å se på NRK.

Men Okkenhaug gir seg ikke med det: Nå turnerer han Norge med filmen og skaper debatt om byutvikling på alle stoppesteder.

– Det er ikke arkitekturen som er mitt fagfelt. Min agenda er at mennesker skal ha gode bo- og oppvekstvilkår, sier Okkenhaug, som kaller seg selv en «propagandaminister for menneskelig velvære».

Følg smp.no på Facebook

Mange bekymret

Dagens visning i Ålesund ble fulgt av en debatt om byutvikling, som Fortidsminneforeningen arrangerte sammen med Sunnmørsposten.

Her fikk han blant annet høre ordfører Bjørn Tømmerdal si følgende om utbyggingen av næringsbygg på Skansekaia:

– Man kan hevde hva man vil om prosessen, at den har vært råtten eller full av kameraderi. Men er dere klar over hvor viktige disse leietakerne er, at de er verdensledende i den maritime industrien?

Underveis i debatten haglet det med bekymrede meldinger fra salen, om helseplager og endret trafikkmønster fra Aksla Parkering, forfalne jugendhus uten støtte til rehabilitering, og manglende prioritering av verne- og byformingsplanen.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

– Ekstremt sårbar

Etterpå var Okkenhaug klar i sin tale:

– Denne utbyggingen er en skam. Dette likner veldig på det jeg har hørt andre steder. Politikerne forsøker å fremstille det som alt er i skjønneste orden, mens triggerhappy utbyggere får råde fritt. Og etterpå kommer fortvilte folk til meg etterpå og spør om råd. Slik jeg ser Ålesund for første gang i dag, må jeg si at jeg er bekymret på byens vegne. Den er et prima eksempel på en by som er ekstremt sårbar for brutalisering, sier Okkenhaug.

Sett fra hans ståsted fremstår Ålesund som en by der ikke mye er ødelagt - foreløpig.

Han kom med følgende appell:

– Ikke bygg noe som helst nytt i Ålesund som har større fasade enn den gjennomsnittlige fasade i dagens by.

Erling Okkenhaug er hovedperson i Pål Winsents dokumentar «Sørlandsrefseren», som ble vist foran et nesten fullsatt auditorium i Sunnmørsposten. Han mener at innbyggere ofte er for sent ute med å engasjere seg i byutvikling. Når tegningene er klare, er det for sent, sier han.